+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pietní akce na Den Horské služby v Krkonoších zrušena

Krkonoše, 20 března 2020 – Tradiční pietní akcí v rámci Dne Horské služby ČR by si v úterý 24. března u pomníku zesnulých lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty v Krkonoších horští záchranáři připomněli kolegy, kteří zahynuli při záchraně lidských životů.

Pietní akce na Den Horské služby v Krkonoších zrušena
Ilustrační foto

„Tento den je dobrou příležitostí k připomenutí obětavé práce a historie horských záchranářů v naší zemi. Letos zároveň slavíme výročí 84 let činnosti Horské služby,“ uvedl ústřední náčelník Horské služby Pavel Antl s tím, že obvykle se spolu s horskými záchranáři vzpomínky účastní i členové Ski Jilemnice a další přátelé hor. „Vzhledem ke krizovým opatřením v souvislosti s virem COVID19 se však hromadná neuskuteční. Bylo by to příliš veliké riziko a kromě toho jsou hromadné akce zakázány,“ řekl k současnému stavu ředitel Horské služby Patrik Jakl.

Přesné datum zahájení činnosti tehdy Horské záchranné služby je 12. května 1935. „Tehdy se spojili koncesovaní průvodci, nosiči, místní četníci, hasiči a členové lyžařských, turistických a sokolských spolků. Již tehdy ale bylo datum skonu Hanče a Vrbaty určeno jako Den HS,“ připomněl náčelník Antl.

Rozvoj horského záchranářství v českých a moravských horách nastává především po 2. světové válce, kdy postupně podle krkonošského vzoru vznikly záchranářské organizace i v ostatních pohořích. V padesátých letech minulého století byla Horská služba po sloučení s Tatranskou horskou službou již centralizovanou organizací se sjednocenou metodikou a vysokou připraveností záchranářů. V šedesátých letech se stala Horská služba i členem IKAR - Mezinárodní federace záchranných služeb při UIAA.

„Po rozdělení republiky v devadesátých letech se HS pochopitelně rozdělila na českou a slovenskou část a profesionální členové jsou zaměstnanci obecně prospěšné společnosti, jejímž zakladatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj,“ řekl ředitel Horské služby Jakl. Profesionálních záchranářů je v ČR 99 a 393 dobrovolných členů Horské služby je organizováno v zapsaném spolku Horská služba ČR. HS působí v Krkonoších, Jizerských, Krušných a Orlických horách, Jeseníkách, Beskydech a na Šumavě.

Den Horské služby je připomínkou tragického vyvrcholení lyžařského závodu v roce 1913. Ten vstoupil do české sportovní historie jako příběh přátelství a vůle, který zdolala smrt. Při náhlém zvratu počasí zůstal na trati jediný běžec, Bohumil Hanč, kterému však ve vánici docházely síly. Jeho přítel Václav Vrbata mu dal svůj kabát, ačkoli věděl, že tím nasazuje vlastní život, kterým také nakonec za nezištný čin zaplatil. V důsledku podchlazení však zahynul i Hanč. 

Bližší informace: Pavel Antl, ústřední ředitel Horské služby o.p.s., GSM: 601 302 652 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí