+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Nehoda skialpinisty ve Velké Studniční jámě

Krkonoše, 29. března 2020 – Mladý skialpinista se včera kolem poledne zranil, když sjížděl svah Velké Studniční jámy a spadl ze skalního prahu, letěl pro něj vrtulník.

Nehoda skialpinisty ve Velké Studniční jámě
Foto současné situace ve Velké Studniční jámě

Naštěstí nebyl v terénu sám a jeho dva kamarádi ihned povolali do akce Horskou službu z Pece pod Sněžkou. „Skialpinista spadl v extrémním terénu a utrpěl zranění v oblasti hrudníku. Na místo ihned vyrazili členové z Horské služby v Peci a ze Strážného. Záchranáři zároveň požádali o spolupráci vrtulník  Letecké záchranné služby prostřednictvím dispečinku linky 155 Královéhradeckého kraje,“ popsal okolnosti Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Vzhledem k extrémnímu terénu se všechny tři týmy setkaly téměř současně na vrcholu Studniční hory. „Poté jsme pacienta naložili do lanového podvěsu, abychom jej dostali z  exponovaného terénu. Vrtulník s ním přeletěl na místo, kde mohl být zraněný ošetřen a následně transportován do Fakultní nemocnice v Hradci. Byli jsme však připraveni, kdyby vrtulník nebylo možné použít, vytáhnout skialpinistu pomocí naší lanové techniky,“ doplnil k záchranné akci Tomáš Novák.

I přes nouzový stav a vládní nařízení se se v horách pohybuje velké množství turistů, zejména skialpinistů, a to i ve volném terénu. „Je proto důležité znát pravidla pro úspěšný zásah HS. Prvořadé je určení správné polohy, zde je vhodné mít v nabitém mobilu aplikaci Záchranka. Pokud jí lidé v nouzi nemají, musíme se spolehnout na jejich popis místa nehody. Ten ale bývá často neurčitý a zavádějící,“ upozornil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše a doporučil všem aplikaci stáhnout a instalovat

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí