+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžký úraz cyklisty na Bouřňáku

Krušné hory, 16. května 2020 – Pětačtyřicetiletý milovník jízdy na horském kole dnes odpoledne zajel do volného terénu pod vrcholem Bouřňáku a velmi těžce se zranil.

Těžký úraz cyklisty na Bouřňáku
Foto z dnešního zásahu

Výzva Horské službě přišla kolem čtvrt na dvě přes aplikaci Záchranka, kterou použil kamarád zraněného. „Podle všeho muž přelétl během jízdy složitým terénem přes řídítka. Vše nasvědčovalo tomu, že došlo ke zranění páteře a možná i porušení míchy. Byl při vědomí, dýchal dobře, ale necítil horní, ani dolní končetiny,“ popsal situaci na místě nehody Tomáš Plíva, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Kamarádi zraněného pomohli horskému záchranáři přivézt na místo nehody mobilní nosítka, nasadit krční límec a zafixovat ho do vakuové matrace. „Pak jsme ho velice šetrně převezli asi 500 metrů na vrchol Bouřňáku. Současně s námi tam dorazil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Lékař a zdravotníci si cyklistu ihned převzali,“ uvedl Tomáš Plíva s tím, že posádka poté zraněného transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice. Dodal, že zcela perfektně dnes zafungovala součinnost HS a ústecké Zdravotnické záchranné služby.

Stejně, jako v ostatních oblastech, i v Krušných horách je tento víkend i přes nouzový stav velké množství cyklistů i turistů. „V těchto dnech dochází k úrazům zejména u vyznavačů sjezdů na horských kolech ať už v trailparcích nebo volném terénu. V dnešním případě na Bouřňáku mohlo dojít i k ohrožení života. Při adrenalinových sjezdech doporučujeme používat nejen přilby, ale další ochranné pomůcky jako páteřáky a chrániče.“ důrazně varoval návštěvníky pohoří Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Bližší informace: Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:602 372 487, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí