Paraglidista spadl na elektrické vedení

Paraglidista včera v podvečer po startu s Ještědu nechtěně přelétl hřeben a u sjezdovky Na Pláni vlétl do třífázového elektrického vedení, spadl a zranil se.

Paraglidista spadl na elektrické vedení

Muž vylétl na straně ještědské sjezdové dráhy směrem k Liberci. „Krátce po startu jej ale poryv větru zvedl výš a odvál přes hřeben Ještědu na druhou stranu. Tam už zřejmě zcela neovladatelný padák zamířil nad sjezdovkou Na Pláni mezi dva sloupy třífázového vedení. Muž zůstal viset na drátech, ale šňůry padáku začaly hořet a přepálily se,“ popsal nehodu Jiří Car, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Dodal, že kvůli bezpečnosti požádali záchranáři přes linku 112 o vypnutí proudu v lokalitě nehody.

Jakmile šňůry povolily, paraglidista spadl z výšky asi šesti metrů. „Pádem došlo ke zlomenině paže a kromě toho si stěžoval na bolesti v pánvi. Nic ale nenasvědčovalo o závažnějším poranění například bederní páteře či pánevní kosti. Po ošetření jsme ho proto převezli na místo, kde si pacienta převzal sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby,“ doplnil Jiří Car.

Tím, že se paraglidista zavěsil na elektrické vedení, také došlo k přetržení drátů. „Podle informací, které jsme dostali, po přetržení dráty zajiskřily a začal hořet i porost. Během cesty k nehodě proto naši záchranáři kontaktovali i Hasičský záchranný sbor. Po příjezdu na místo ale už nic nehořelo,“ uvedl k ne zrovna běžnému zásahu René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]