+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Náročný začátek týdne v Krkonoších

Prodloužený víkend znamenal výrazně vyšší počet návštěvníků Krkonoš a s tím i nárůst počtu zásahů, do Špindlerova Mlýna letěl i vrtulník.

Náročný začátek týdne v Krkonoších
Foto z dnešního zásahu

Pět náročných zásahů jen za posledních 24 hodin má za sebou HS ze Špindlerova Mlýna. „Včera po poledni nám přišla výzva k výjezdu d Labského dolu. Mladý turista ve zcela nevhodné obuvi sjel ze skalní vyhlídky do koryta Labe. Utrpěl několik tržných ran na ruce a v obličeji. Problém byl v tom, že se po kluzkých kamenech nemohl dostat z potoka,“ popsal nehodu Robert Dlouhý, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Záchranáři museli tohoto turistu vytáhnout pomocí lanové techniky a přesvědčit jej, že ve výletních sandálech nemůže pokračovat náročným terénem v túře. „Hned poté jsme museli na Dolní Mísečky pro seniora, který si zlomil nohu v kotníku při hledání hub. A aby toho nebylo málo, jeli jsme zpět do Labského dolu pro zcela vyčerpaného sedmdesátiletého výletníka a transportovali jsme ho tzv. rakouským vozíkem,“ uvedl ke včerejším zásahům Robert Dlouhý.

Dnes ráno pak série pokračovala výzvou linky 155 Hradeckého kraje. „Vyrazili jsme do hotelu Martin na Svatém Petru ke starší ženě v bezvědomí. Na místě jí už dával umělé dýchání její manžel. Okamžitě jsme si paní převzali a začali s resuscitací. Po krátké době jsme jí obnovili životní funkce a předali lékaři sanitního vozu z Vrchlabí,“ uvedl k záchraně života Pavel Cingr, zasahující člen HS Krkonoše.

Pro ženu zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby, ale jeho lékař na místě došel k závěru, že letecký transport není nutný. „Posádka však k nám neletěla zbytečně. Ihned po tomto zásahu jsme dostali hlášení o bezvědomí muže na ubytovně ve Špindlerově Mlýně. Zajeli jsme tam i se sanitkou, která převážela zmíněnou pacientku. Našli jsme muže, který dýchal, ale jinak nereagoval,“ popsal situaci Pavel Cingr. Muže pak k dalšímu ošetření transportoval prve přivolaný vrtulník.

Horská služba v souvislosti s těmito zásahy varuje před tím, aby se návštěvníci hor vydávali na túry bez patřičného vybavení. „Obuv muže, který se včera zřítil do Labe, byla vhodná maximálně k procházce po městském parku. Něco podobného registrujeme u turistů stále. Všichni by si však měli uvědomit, že u nás jsou turistické trasy náročné a bez kvalitní a pevné obuvi hrozí zranění,“ důrazně apeloval na turisty Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí