+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Dva těžce zranění cyklisté v oblasti Karlova

Jeseníky, 31. července 2020 – Hned dvakrát během 24 hodin musel letět vrtulník pro těžce zraněné cyklisty na Karlov pod Pradědem, včera ke čtrnáctileté dívce, dnes pro padesátiletého muže.

Dva těžce zranění cyklisté v oblasti Karlova
Ilustrační foto

Včerejší nehoda se stala v podvečer, kdy dívka zřejmě nezvládla terénní sjezd a utrpěla vážná zranění. „Po příjezdu jsme zjistili, že nárazem si přivodila pravděpodobně těžký otřes mozku, a to i přesto, že měla bezpečnostní přilbu. Kromě toho utrpěla oděrky ve tváři a další poranění,“ popsal výjezd Martin Chalupa, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Na místo tedy zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy a sanitní vůz, který dívku převezl na místo přistání.

Druhý případ zaznamenali horští záchranáři dnes po jedné hodině odpoledne. „Situace při nehodě byla zřejmě podobná, jako včera. Padesátiletý muž při sjezdu nezvládl řízení na terénních nerovnostech. I on měl přilbu a přesto utrpěl kromě zlomeniny klíční kosti i otřes mozku,“ uvedl Martin Chalupa. I v tomto případě přivolaná sanitka zraněného převezla na místo přistání vrtulníku ostravské LZS a ten poté muže transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

Letní prázdninové dny plné slunečného počasí přivádí do Jeseníků nebývalé množství cyklistů. „Zvláště cyklotrialové tratě jsou doslova přeplněny a bohužel i cyklisty, kteří s terénním sjezdem nemají velké zkušenosti. Kromě toho často nedodržují bezpečnostní doporučení pro jízdu ve volném terénu,“ připomněl Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Varoval cyklisty, že i přes používání přileb při riskantní jízdě může dojít k těžkému poranění hlavy a ohrožení života.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí