+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana německého turisty

Šumava, 7. srpna 2020 – Německý turista ve středním věku dnes odpoledne spadl ze skály na vrcholu Trojmezí, formou příhraniční spolupráce ho zachraňovala Horská a Letecká záchranná služba.

Záchrana německého turisty
Foto z dnešního zásahu

Nehodu šumavské HS nahlásil dispečink linky 155 Jihočeského kraje s tím, že muž si pádem z cca tří metrů přivodil otevřenou zlomeninu nohy a vykloubení ramene. „K nehodě jsme ihned vyrazili ve dvou s potřebnou technikou. Předpoklad byl, že muž je v těžko přístupném skalním terénu, takže kromě ošetření musíme zajistit i bezpečné přiblížení vrtulníku či vyzdvižení pacienta,“ popsal začátek záchranné akce Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Ke zraněnému dorazili členové HS zároveň s vrtulníkem LZS Armády ČR z Bechyně. „Lékař a zdravotník už byli spuštěni z vrtulníku přímo na místo nehody. Okamžitě jsme se k nim připojili a společně zraněného ošetřili. Pak jsme muže zafixovali do vakuové matrace a umístili do transportního vaku. Posádka ho poté palubním jeřábem vytáhla přímo z místa,“ doplnil Ondřej Zeman.

Vrtulník s pacientem poté zamířil na německou stranu hory Třístoličník. „Pod jeho vrcholem je horská chata spolku německých turistů. U ní posádka přistála a předala muže zdravotníkům německé záchranné služby. V takových případech je podobná příhraniční spolupráce a koordinace záchranných služeb nezbytná a naštěstí bezproblémová,“ komentoval součinnost HS, leteckých záchranářů a německých zdravotníků Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí