+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžký úraz německé cyklistky

Osmatřicetiletá německá cyklistka se dnes odpoledne těžce zranila v Trial Parku na Klínovci, Horská služba pro ní povolala vrtulník ze SRN.

Těžký úraz německé cyklistky
Foto z dnešního zásahu

První výzva přišla přes aplikaci Záchranka od paní, která zraněnou našla, vzápětí dorazila žádost o zásah od dispečinku linky 155 karlovarského kraje. „Cyklistka spadla z kola během sjezdu v dost nepřístupné lokalitě. Vyrazili jsme k nehodě okamžitě v naší terénní technice, ale i tak jsme museli zraněnou po ošetření asi 200 metrů převézt na tzv. rakouském vozíku,“ uvedl k výjezdu Milan Šulák, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Cyklistka si pádem přivodila kromě oděrek otřes mozku, a to i přesto, že měla přilbu. Záchranáři měli podezření i na závažné poranění pánve. „Když jsme zjistili, že je z Německa, dohodli jsme se s naší Zdravotnickou záchrannou službou, že povoláme vrtulník saských leteckých záchranářů. Paní jsme ošetřili, zafixovali a šetrně dopravili na hraniční přechod na Božím Daru. Tam si jí posádka vrtulníku převzala a transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v její mateřské zemi,“ doplnil Milan Šulák.

V rámci přeshraniční spolupráce Horské služby a německých záchranářů je taková koordinace často nutná. „Předání zraněného zahraničního návštěvníka přímo německé záchrance v případě, že to jeho zdravotní stav dovoluje, není v dnešní době žádným problémem. V zimě tak předáváme zraněné lyžaře, v létě nejčastěji cyklisty,“ řekl Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

„Cyklostezky v Krušných horách a trialparky v místních sportovních areálech se v těchto dnech těší obrovské návštěvnosti. Proto důrazně upozorňuji nejen zahraniční cyklisty na nutnost dodržovat veškeré zásady bezpečné jízdy na horské kole. Dále prosíme i samotné jezdce, aby byli tolerantní v době našeho zásahu neboť např. při dnešní akci neznámý jezdec záchranáře ohrozil svou nebezpečnou jízdou i přestože bylo místo zásahu, i dle svědků, řádně označeno.“ apeloval na cyklisty Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Připomněl zároveň, že právě tento víkend probíhá v pohoří bezpečnostní akce Na kole jen s přilbou, která je zaměřena na důležitost používání ochranných prostředků na kole.

Bližší informace: Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:602 372 487, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí