+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžký úraz jezdce na bobu

Jizerské hory, 2. ledna 2021 – Vážný úraz si přivodil čtyřicetiletý muž na plastovém bobu, když dnes krátce po poledni vyletěl v plné rychlosti z uzavřené sjezdovky na Tanvaldském Špičáku.

Těžký úraz jezdce na bobu
Ilustrační foto

Muž sjížděl černou sjezdovou dráhu v době, kdy je podle nařízení uzavřená, zasněžuje se a pracovníci skiareálu jí upravují. „Podle našich informací jel na tom nejméně vhodném prostředku, na plastové jednomístné „lopatě“. Najel na jednu z hromad, které jsou nyní na upravované dráze, vylétl a dopadl zády do odvodňovací strouhy,“ uvedl k úrazu Martin Dyntr, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Horskou službu k zásahu zalarmoval dispečink linky 155 Libereckého kraje krátce po poledni. „Vzhledem k tomu, že jsou skiareály zavřené, nemáme nyní na Špičáku stálou službu. Než jsem po výzvě dojel na místo nehody, byli už u zraněného lékař a záchranář liberecké Letecké záchranné služby, které přímo na sjezdovce vysadil vrtulník. Muže, který měl všechny příznaky vážného úrazu bederní páteře, jsme pak po ošetření zafixovali do vakuové matrace a já jsem pacienta i letecké záchranáře převezl k naší stanici,“ doplnil Martin Dyntr.

U stanice HS už čekal na heliportu pilot s vrtulníkem a ten pak muže transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení. „V posledních dnech je to už třetí vážný úraz na bobu. Uzavřené sjezdovky jsou nyní doslova přeplněné sáňkaři s bobisty. Pro jízdu na těchto prostředcích nejsou ovšem určeny a sjezd, především pak v době údržby, je nebezpečný. Zvlášť když jde o onu „lopatu“, na které jel zraněný muž,“ důrazně upozornil návštěvníky hor David Savický, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí