+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Uctění památky Spusty a Messnera

Praha, Krkonoše, 15. ledna 2021 – Zítra si členové české Horské služby připomenou památku tragicky zahynulých kolegů.

Uctění památky Spusty a Messnera
Ilustrační foto

Jako každý rok i dnes členové české a polské horské služby i její příznivci si připomenou tragédii z roku 1975, při níž zahynuli dva členové HS Štefan Spusta a Jan Messner. Záchranáři na úbočí položí věnec ke křížku, který tragickou událost připomíná. Pro Horskou službu je to akce, kdy si členové připomenou, že zachraňují lidské životy, ale zároveň při této práci mohu ztratit kolegy a kamarády.

„Připomínáme si tuto tragickou událost každý rok a obvykle se k nám přidají naši přeshraniční kolegové z GOPR i řada přátel hor. V normálních časech bychom vystoupali ke Slezskému domu a pak položili věnec po vrcholem u kříže. V nouzovém stavu ale nebudeme žádnou hromadnou akci pořádat a jen věnec na místo „doručíme“, uvedl ke vzpomínce Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Messner a Spusta se před 46 lety vydali na pomoc turistovi, který se při sestupu z ledem pokryté Sněžky nešťastnou náhodou zřítil na strmou polskou stranu hory. Jelikož nešlo o plánovanou záchrannou akci, neměli s sebou jisticí pomůcky, přesto neváhali a rozhodli se mladému lékaři ihned pomoci. To se jim stalo osudným.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí