+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Večerní pátrací akce na pláních

Krušné hory, 15. ledna 2021 – Paní s patnáctiletou dcerou a dvěma psy se včera v podvečer ztratily během turistického výletu v oblasti mezi obcemi Adolfov a Habartice.

Večerní pátrací akce na pláních
Foto ze včerejšího zásahu

Naštěstí měly u sebe nabitý mobilní telefon a dokázaly se spojit s dispečinkem HS. „Neměly ovšem v mobilu aplikaci Záchranka a kromě toho jim nefungoval přenos dat, takže nebyly s to určit jejich polohu přes GPS v telefonu. Takže kromě informace, že jsou někde na pláních mezi zmíněnými obcemi, jsme neměli možnost je blíž lokalizovat,“ uvedl k okolnostem pátrací akce Martin Krejčí, zasahující člen Horské služby Krušné Hory.

Do terénu tedy ihned vyrazili tři horští záchranáři na terénní technice, pátrání jim však silně ztěžoval prašný sníh, navátý na krušnohorských pláních do různých výšek. „Byli jsme s nimi v kontaktu přes telefon, ale přesto jsme blikali výstražnými majáky a dávali signál houkačkami. Podle toho nás paní postupně navedla k nim a asi v půl osmé večer jsme je našli v pořádku, jen mírně podchlazené,“ popsal pátrání Martin Krejčí.

Záchranáři poté ženu, dívku i pejsky transportovali ke stanici HS na Komáří Vížce a předali manželovi. „Z této akce je patrné, jak je důležité mít v mobilu aplikaci Záchranka a zároveň také možnost mobilních dat. Právě to vše dokáže velmi zrychlit a zjednodušit lokalizaci zbloudilých. Zároveň je v souvislosti s panujícím počasím nutné mít odpovídající oblečení a další vybavení na túry,“ apeloval na turisty Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

 

Kontakty:

Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory

GSM:602 372 487

Radek Zeman, tiskový mluvčí HSČR

GSM: 606 630 593

e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí