+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana ve dvou lavinách na polské straně

Krkonoše, 15. března 2021 – Hned dvě laviny krátce po sobě se sesunuly v neděli 14. března na polskou stranu Krkonoš, v obou zasahovali naši záchranáři a polská horská služba GOPR.

Záchrana ve dvou lavinách na polské straně
Foto ze včerejšího zásahu

K první lavině, která spadla v Bialym Jaru nad Karpaczí, požádali o spolupráci polští záchranáři z GOPR českou HS v 11:40. „Okamžitě jsme na místo vypravili naše psovody a informovali Zdravotnickou záchrannou službu, která vyslala na místo nehody dva vrtulníky.  Dále jsme aktivovali do záchranné akce okrsky HS ze středních a východních Krkonoš,“ uvedl k počátku akce Pavel Smejkal, šéfpsovod Horské služby Krkonoše.

Lavinu uvolnili dva skialpinisté, kterým se ale podařilo z masy sněhu vyjet. „Před sjezdem však viděli na cestě, která lavinovém svahem prochází, nějaké turisty. Nebylo tedy jasné, jestli je  v lavině někdo zasypaný. Celé  laviniště proto bylo  prohledáno za pomoci lavinových psů, vyhledávačů a Recco systémem. Zároveň probíhalo sondování celého prostoru spodní části sesuvu pod cestou,“ informoval Pavel Cingr, lavinový specialista Horské služby s tím, že výsledek pátrání byl negativní.

V 13:50 pak dispečink HS dostal hlášení o pádu další laviny pod sedlem nad Martinovkou v části Czarny Kociol Jagniatskowski na polské straně Krkonoš. „Lavinu uvolnila skupina skialpinistů z ČR. Došlo ke kompletnímu zasypání jedné ženy. Skialpinisté neměli žádnou lavinovou výbavu. Okamžitě jsme zorganizovali přesun psovodů z Bialyho Jaru na druhou lavinovou nehodu pomocí vrtulníku ZZS. Zároveň byly aktivovány okrsky HS ze západních Krkonoš,“ řekl k další akci Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Na místo se rychle přemisťovali i záchranáři, kteří ukončili práci na první lavině, a další členové HS z Harrachova a Rokytnice nad Jizerou. „Pomocí vrtulníku Letecké záchranné služby se relativně rychle na místo dostali psovodi, kteří okamžitě začali pátrat po zasypané skialpinistce. Po 20 minutách pes označil místo. Po vykopání jsme začali společně se záchranáři ZZS resuscitovat,“ popsal dění u nehody Pavel Smejkal.

„Následně došlo k pádu sekundární laviny z vedlejšího žlabu, která, se řítila na naše záchranáře. Všichni, včetně psů stačili včas utéct do bezpečí. Resuscitovanou skialpinistku si pak převzala posádka vrtulníku LZS a transportovala ji do Fakultní nemocnice v HK,“ doplnil Pavel Cingr s tím, že druhý vrtulník z Liberce musel transportovat do nemocnice dva její kolegy, kteří utrpěli z nehody vážný šok. Dodal, že celkem se obou akcí zúčastnilo 111 profesionálních i dobrovolných záchranářů HS ČR.

V Krkonoších platí v těchto dnech 2. stupeň lavinového nebezpečí. „Lavinové lokality jsou řádně označeny. Na cestách procházejících katastrem je varování. Všem doporučuji pozorně sledovat aktuální lavinovou předpověď a používat kompletní lavinovou výbavu, tedy lavinový vyhledávač, sondu a lopatu, případně lavinový batoh. Neméně důležité je umět lavinovou výbavu rychle a správně použít,“ důrazně varoval Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí