+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád turisty na Suchých skalách

Jizerské hory, 12. dubna 2021 – Mladý turista včera odpoledne spadl ze skály během výletu po Suchých skalách na Semilsku, zamířil k němu vrtulník s leteckým záchranářem Horské služby.

Pád turisty na Suchých skalách
Ilustrační foto

Výzva přišla od dispečinku linky 155 Libereckého kraje kolem čtvrt na čtyři. „Podle prvních informací byl turista ve vážném stavu a v nepřístupném terénu, proto jsme byli požádáni, abych se spolu s posádkou vrtulníku vypravil k nehodě i já. Po příletu na místo jsme já a lékařka Letecké záchranné služby ke zraněnému slanili. Posádka pak odlétla a čekala na výzvu k naložení postiženého,“ popsal okolnosti zásahu Zdeněk Müller, člen Horské služby Jizerské Hory.

Záchranáři ovšem na místě zjistili, že oproti podaným informacím není turista tak zraněný, aby to vyžadovalo transport vrtulníkem. „Utrpěl četné odřeniny a pohmožděniny a zranění v oblasti ramene. Dispečink k nehodě vyslal i sanitní vůz a jednotku Hasičského záchranného sboru. Po ošetření byl proto turista transportován k sanitce a ta jej pak převezla k dalšímu ošetření,“ doplnil Zdeněk Müller.

Tento zásah patří k těm, kterých se záchranáři Horské služby účastní i mimo horské oblasti. Především ve skalních útvarech Semilska a Českého ráje se stává často, že vzhledem k obtížnému terénu zasahují i členové HS Jizerské hory s leteckým a horolezeckým výcvikem. Podobně někdy vyrážejí do akce například záchranáři HS Krušné hory do oblasti Labských pískovců a Českého Švýcarska.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí