+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Umístěte na svůj web mapu rizik v horách

Praha, 29. dubna 2021 - Horská služba uvolnila interaktivní mapu s aktuálními informacemi z horských oblastí k umístění na jakýchkoliv internetových stránkách. „Snažíme se tím reagovat na zvýšený počet zimních i letních zásahů v terénu. Čím více bude tato mapa založená na informacích přímo z terénu rozšířená, tím lépe se budou moci návštěvníci hor připravit,“ vysvětluje aktivitu ředitel a náčelník Horské služby René Mašín.

Umístěte na svůj web mapu rizik v horách
Interaktivní mapa HS

Interaktivní mapa byla doposud umístěná pouze na webu www.horskasluzba.cz. Pomocí tzv. iframe kódu si ji nyní bude moci vložit na své webové stránky kdokoliv, kdo bude mít o tuto spolupráci s Horskou službou zájem.  „Vložení mapy na web zvládne rychle každý webmaster, ale je tak jednoduché, že to zvládnout i lidé, kteří si svoje webové stránky spravují sami,“ říká René Mašín.Návod na postup umístění mapy na web je uveden na stránkách Horské služby na adrese https://www.horskasluzba.cz/cz/aktualni-informace/informace-a-pravidla/interaktivni-mapa-horske-sluzby , kde je také uvedený kontaktní e-mail jako podpora pro případné IT konzultace. „Je to výzva pro všechny. Samozřejmě primárně pro ty, kteří se na horách často pohybují, mají například penzion, hotel, horskou chatu, půjčovnu, restauraci, provozují skiareál apod. Může jít ale také o weby měst, vesnic, obchodů se sportovním vybavením, cestovních kanceláří, blogerů, cestovatelů a dobrodruhů nebo prostě někoho, kdo má hory rád. Jediná podmínka je mít web, kam mohu mapu umístit. Předem všem za pomoc s šířením informací o aktuální situaci na horách děkujeme,“ říká René Mašín.

Z preventivního hlediska jsou nejdůležitější částí mapy výstrahy a upozornění, lavinové nebezpečí a počasí. Návštěvníci v ní ale najdou také třeba stanice Horské služby nebo webkamery. Přepínat je možné mezi základním, satelitním, turistickým a zimním zobrazením. Mapa vzniká přímo na základě informací, které hlásí jednotliví horoslužebníci z terénu svým dispečerům. Informace se nejdříve zadají do interní Knihy služeb, ze které se pak propisují do mapy. „Aktuální stav počasí na horách i výstrahy zadává do mapy službu konající dispečer na každé stanici Horské služby mezi 7 a 8 hodinou každé ráno. Pokud dojde k zásadní změně, o níž se může dispečer dozvědět od záchranářů v terénu nebo i jiným způsobem, informace v průběhu dne aktualizuje,“ vysvětluje vedoucí IT komise Horské služby Jiří Brožek. V systému výstrah a upozornění je mnoho různých typů varování. Například jde o námrazové jevy, silný vítr, bouřkové jevy, špatnou viditelnost, poškozené tyčové značení, nebezpečí pádu stromu nebo například uzavřenou cestu. Každý den se v zimě také aktualizuje lavinová předpověď. „Nejcennější jsou ty informace, které nemůžete získat jinak, než že je záchranář v terénu uvidí. Mimo předpovědi lavin, na kterou jsme tady jediní, to pak jsou především kluzké cesty, stromy, kterým hrozí třeba vinou těžké námrazy pád, nesjízdné nebo neschůdné cesty, poškozené horské značení, převisy, závěje nebo třeba uvolněné svahy hrozící sesutím,“ vyjmenovává situace, na které horoslužebníci upozorňují jejich náčelník René Mašín. Jako nedílnou součást informovanosti návštěvníků hor o aktuálním počasí považuje Horská služba systém výstrah připravovaný ČHMÚ a pravidelně zveřejňovaný na webu www.chmi.cz. Před létem Horská služba upozorňuje především na sledování tzv. bouřkových jevů, které jsou pro turisty velmi nebezpečné především v hřebenových partiích hor. Mapu si už na své stránky umístilo například Ministerstvo pro místní rozvoj nebo aplikace Záchranka.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí