+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Dva víkendové zásahy s vrtulníkem

Jizerské hory, 10. května 2021 – Pád horolezce ze skály u Kozákova a starší turista s plicními problémy zaměstnaly během víkendu jak záchranáře Horské služby, tak pracovníky Letecké záchranné služby.

Dva víkendové zásahy s vrtulníkem
Foto z víkendového zásahu

Nedělní zásah byl jeden z těch, při kterých asistuje HS i mimo horskou oblast. V tomto případě se ve vrtulníku z Liberce na místo nehody vypravil i náš letecký záchranář. „V Měsíčním údolí pod Kozákovem došlo kolem čtvrté odpoledne k pádu devětapadesátiletého horolezce. Zřítil se přibližně z osmi metrů a k nehodě došlo v místě, které je pro pozemní transport velice obtížné. Nicméně pozemní zdravotnický personál se k němu dopravit dokázal,“ uvedl Jan Semerádt, letecký záchranář Horské služby Jizerské hory.

Sám ke zraněnému slanil z vrtulníku, a když muže zdravotníci stabilizovali a připravili k transportu, umístil jej do tzv. podvěsové sítě. „Pak nás vrtulník vyzdvihl a odletěl s námi na místo, kde mohl přistát a zraněného bezpečně složit na zem. Nato jsme muže naložili a posádka ho pak transportovala do nemocnice v Liberci,“ doplnil Jan Semerádt s tím, že letečtí záchranáři jizerské HS takto zasahují společně s LZS ve skalních oblastech poměrně často.

V sobotu oznámil před pátou hodinou odpoledne dispečink linky 155 Horské službě, že na cestě mezi Královkou a kapličkou je starší turista s bolestí na hrudi a dušností. „Našla ho paní, která podobné příznaky dobře znala a správně vyhodnotila jeho stav. My jsme byli velice rychle na místě, muži poskytli kyslík, a umístili jej do úlevové polohy. Vysílačkou jsme pak navigovali vrtulník LZS, který přistál na louce hned vedle a lékař si pak pána už převzal do své péče,“ popsal výjezd Martin Černý, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Dodal, že členové HS pak pacienta naložili do vrtulník a ten muže dopravil k dalšímu ošetření do nemocnice.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí