+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Muž zavalený počišťovacím strojem

Šumava, 8. června 2021 – Šedesátiletý řidič počišťovacího stroje byl v Železné Rudě dnes dopoledne zavalen, když vozidlo sklouzlo během prací ze silnice do koryta potoka a převrátilo se.

Muž zavalený počišťovacím strojem
Foto z dnešního zásahu

Horská služba obdržela výzvu od dispečinku linky 155 Plzeňského kraje v půl desáté a na místě byla ve velmi krátkém čase. K nehodě zároveň dorazili policisté, železnorudský Hasičský záchranný sbor a místní dobrovolná jednotka, i sanitka Rychlé zdravotnické pomoci. „Zraněný muž ležel pod strojem, ale naštěstí v korytu potoka, takže nebyl zcela přimáčknut. Měl bolesti, ale komunikoval s námi. Bohužel se nám nepodařilo jej vyprostit tak, aby nedošlo k dalším zraněním, takže jsme museli počkat na hasičský jeřáb z Klatov,“ uvedl k zásahu Petr Pospíšil ml. z Horské služby Šumava.

Jakmile přijel jeřáb a počišťovací stroj nadzvedl, hasiči a záchranáři muže umístili na tzv. páteřovou desku a šetrně vytáhli z koryta. „Zraněného si ihned převzal lékař vrtulníku Letecké záchranné služby, který k nehodě přiletěl krátce po našem příjezdu. Zjistil, že pán utrpěl mnohačetná poranění hrudníku a dolních končetin, nicméně pánev zůstala bez zranění,“ popsal situaci u nehody Petr Pospíšil ml.

Záchranáři pak muže zafixovali do vakuové matrace a naložili do vrtulníku. Ten poté pacienta transportoval k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni. „Dnešní zásah byl jeden z těch, které se přímo netýkají naší běžné činnosti. Máme ovšem smlouvu se Zdravotnickou záchrannou službou, takže působíme i v obcích, kde máme menší dojezdový čas než oni, a zasahujeme tak i u nehod místních obyvatel či lesních a zemědělských pracovníků,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí