+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Zřícení paraglidisté v Beskydech

Beskydy, 21. června 2021 – Záchrana paraglidistů, kteří využili příhodné počasí pro jejich koníček, a nezvládli let či start, zaměstnala v uplynulém týdnu členy Horské služby Beskydy.

Zřícení paraglidisté v Beskydech
Foto z jednoho ze zásahů u zřícených paraglidistů

Mnohačetná vážná zranění si přivodili postupně tři paraglidisté, kteří se zřítili z výšky minimálně dvaceti metrů. „Šlo o poranění pánve, zhmoždění páteře, otřesy mozku, zlomeniny končetin, tržné rány a šokové stavy. Ve dvou případech musela paraglidisty transportovat Letecká záchranná služba z Ostravy na traumacentrum v tamní Fakultní nemocnici. V jednom případě pak těžce zraněného odvezl sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby,“ uvedl k případům Libor Kluz, zasahující člen Horské služby Beskydy.

V jednom z popsaných případů pak musel kromě následného transportu nastoupit i perfektní výkon posádky vrtulníku s palubním jeřábem. „Tam šlo o transport z nepřístupného terénu. U paraglidisty na stromě jsme pak museli použít lezeckou techniku, vyšplhat k němu, zajistit ho a poté šetrně spustit na zem Tento paraglidista naštěstí neutrpěl žádná zranění a šlo jen o technický zásah,“ doplnil Libor Kluz s tím, že ve všech případech se jednalo o perfektní spolupráci jak s pozemními posádkami ZZS Moravskoslezského kraje, tak s posádkami LZS Ostrava.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016

Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí