Seniorka s vážnými následky uštknutí

Šumava, 2. září 2021 – Šestašedesátiletá paní z Prahy se včera vydala na sběr borůvek v okolí Kvildy, do prstu jí kousla překvapená zmije, žena následkem uštknutí a vlastního chování utrpěla velmi vážné následky.

Seniorka s vážnými následky uštknutí

Přesto, že k nehodě došlo, jak pacientka uvedla lékařům, kolem půl dvanácté dopoledne, pomoc si zavolala až asi o dvě hodiny později. „Na místě jsme byli velice rychle a zjistili, že paní skutečně uštkl had do prstu. Ranku jsme ochladili, paní byla během ošetření velice neklidná a spíše se věnovala svému pejskovi, než nám. Vzápětí přijel sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby z Modravy a jeho posádka si ženu už převzala do péče,“ popsal výjezd Jan Ritter, zasahující člen Horské služby Šumava.

Jak se ovšem během převozu ukázalo, situace teprve začala být komplikovaná. Jak Horské službě sdělila tisková mluvčí ZZS Plzeňského kraje, pacientce se objevil velký otok jazyku a další otoky v obličeji. „Podle informací ze ZZS si totiž žena celou dobu před naším příjezdem vysávala jed z ranky a vše polykala. Podle lékařů proto utrpěla vážnou alergickou reakci, která jí výrazně ohrozila,“ doplnil Jan Ritter.

Horská služba proto varuje sběrače lesních plodin i výletníky, aby i nyní na počátku podzimu dávali pozor na eventuální setkání s jedovatými hady. „Pokud už k uštknutí dojde, nesnažte se v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát. Jestli nemáte možnost zchlazení, například ledem, zůstaňte v klidu na místě, co nejméně se hýbejte a ihned zavolejte pomoc,“ důrazně na návštěvníky hor apeloval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že optimální by bylo k přivolání pomoci použít mobilní aplikaci Záchranka.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]