+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní pátrání kolem Jáchymova

Krušné hory, 10. září 2021 – Host Lázní Jáchymov (ročník 1944) se včera v podvečer vydal na vycházku do Lázeňského lesa, během výletu z důvodu vyčerpání a špatnému zdravotnímu stavu (diabetik) upadl na pro něj neznámém místě v nepřístupném terénu a nebyl schopen pokračovat, Policie ČR tak zahájila pátrací akci.

Večerní pátrání kolem Jáchymova
Foto ze včerejší pátrací akce

Senior ještě zavolal manželce, co se mu přihodilo a ta následně zalarmovala policisty. „Další volání pánovi bylo bezvýsledné, mobil měl již nedostupný. Policisté tedy začali prohledávat možná místa, kde by mohl být a snažili se lokalizovat místo jeho posledního telefonátu. Ve čtvrt na osm večer pak požádali o součinnost nás,“ uvedl k počátku pátrací akce Ondřej Vank, zasahující psovod Horské služby Krušné Hory.

HS k nalezení zbloudilého muže vypravila dva psovody a několik dalších členů s dvěma záchrannými automobily. V součinnosti s Policí ČR si pak záchranáři a psovodi rozdělili sektory pro pátrání jednotlivých týmů. „Vzhledem k zdravotnímu stavu a faktu že pohřešovaný se v lese nachází již delší dobu bez léků, bylo třeba postupovat co nejrychleji, protože mohlo dojít k ohrožení jeho života. Naštěstí lokalita, ve které by se pán mohl nacházet, nebyla příliš veliká. Jak se ale ukázalo, lokalizace podle mobilu nebyla úplně přesná. Nakonec ovšem krátce po půl deváté pána nalezl náš pes Black,“ popsal pátrání horských záchranářů Jan Šimeček, zasahující psovod Horské služby Krušné Hory.

Členové HS zjistili, že senior měl v důsledku pádu několik drobných poranění. „Kromě toho byl zcela vyčerpaný, dezorientovaný a dehydratovaný. Na místě jsme jej tedy ošetřili a s pomocí PČR šetrně transportovali k sanitnímu vozu, který k nám přivolal dispečink Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje,“ doplnil Ondřej Vank s tím, že k pátrání vyrazil i policejní vrtulník s termovizí, který byl však vzhledem k velmi rychlému nálezu pohřešovaného odvolán.

„Opět se jednalo se o ukázkovou spolupráci Policie ČR, Horské služby ČR a Zdravotnické záchranné služby při pátrání po pohřešované osobě s efektivním využitím psovodů HS, kteří procházejí dlouhodobým systémovým výcvikem Kynologické brigády HSČR,“ dodal Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Kontakty:

Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory

GSM:602 372 487

Radek Zeman, tiskový mluvčí HSČR

GSM: 606 630 593

e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí