+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Vrtulník letěl čtyřikrát k závažným případům

Jeseníky, 14. září 2021 – Čtyřikrát musel mezi sobotou a úterním dopolednem letět vrtulník do Jeseníků k případům vážně poraněných cyklistů, které ošetřovala Horská služba.

Vrtulník letěl čtyřikrát k závažným případům
Foto z jednoho ze zásahů

Ve dvou případech se jednalo o zranění, utrpěné po pádu během jízdy v Trial parcích. „Další dva úrazy se staly na běžných cyklostezkách, ale i zde šlo o těžká zranění. Bohužel dvěma ze čtyř zraněných byly děti ve věku dvanáct a třináct let. Jedno z nich, dívka, dokonce utrpělo zranění, která vážně ohrožovala její život,“ komentoval dění v pohoří Tomáš Skokan, sloužící dispečer Horské služby Jeseníky.

Ve všech horských oblastech je v aktuálně panujícím krásném počasí velké množství návštěvníků, zejména pak právě milovníků horské cyklistiky. „Ke každému zásahu došlo v jiné lokalitě. Ke zraněným tak vyjížděli naši záchranáři na Karlově, Dolní Moravě, Rabštejně a Koutech nad Desnou. Tak se stalo, že krajské dispečinky linky 155 k nám posléze vyslaly vrtulníky Leteckých záchranných služeb z krajů Moravskoslezského, Olomouckého i Hradeckého,“ doplnil Tomáš Skokan.

I když všichni tito cyklisté měli ochranné přilby, je na místě připomenout, že právě pro cyklotrialy i horské cyklostezky je nošení těchto bezpečnostních prvků sice nepovinné, ale nezbytné. „I zdánlivě lehký pád z kola může pro jezdce skončit velice těžkým zraněním a v případě zvlášť nepříznivých okolností i smrtí. Stejně tak upozorňujeme na přílišné riskování při sjezdech a nerespektování vlastních sil a dovedností,“ důrazně na uživatele horských kol apeloval Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí