+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

HS na závodech v Dolomitech získala 2. místo!

Orlické hory, Jeseníky, Krkonše, 4. října 2021 – O uplynulém víkendu proběhl v italském Pieve di Cadore 10. ročník mezinárodní soutěže horských služeb Dolomiti Rescue Race, Horskou službu ČR reprezentovala dvě čtyřčlenná družstva.

HS na závodech v Dolomitech získala 2. místo!
Foto z víkendového závodu, doběh našeho úspěšného týmu do cíle

A do počtu naši záchranáři rozhodně nebyli. Ve velmi nabité evropské konkurenci vybojovalo naše družstvo ve složení Jakub Fabián, Roman Fišnar, Jan Hepnar a Pavel Ondrášek fantastické 2. místo za domácími borci a tedy 1. místo ze zahraničních posádek. „Všichni jsme ukázali, že i když naše hory nejsou jako Alpy, tak fyzická připravenost a záchranářské dovednosti máme na vysoké úrovni. A to i přes to, že kromě jednoho jsme se tohoto závodu všichni účastnili poprvé,“ komentoval krásné umístění našich členů Jan Hepnar z HS Orlické hory.

Druhé družstvo ve složení Martin Hilpert, Adam Brožek, Matěj Švec a Aleš Trýzna pak závod dokončili na skvělé celkové 16. pozici (4. zahraniční družstvo). Pro celkem 70 družstev si pořadatelé připravili téměř 17 km dlouhou trať s převýšením necelých 1.300 metrů. Celá etapa byla obohacena o tři technické disciplíny – 300 metrů dlouhou zajištěnou lezeckou cestu po skalním hřebeni, 60 metrů slanění a stanoviště, kde musel tým zkompletovat transportní prostředek. Trasa etapy vedla jak po úzkých horských stezkách, tak po náhorních loukách a příkrých srázech.

Poslední kilometr pak probíhali závodníci se záchrannými nosítky ulicemi městečka Pieve di Cadore za mohutného povzbuzovaní místních obyvatel. Podobně jako na ostatních závodech, tak i v Itálii měla družstva předepsanou povinnou výbavu zahrnující mimo jiné horolezecké vybavení včetně lan. „Italští pořadatelé odvedli úctyhodný kus práce, připravili náročnou, ale krásnou trať a společně s místními obyvateli vřelou a velmi přátelskou atmosféru. Vedle poděkování pak byla italská a další zahraniční družstva pozvána na „naše“ soutěže horských služeb do Jizerských hor a Krkonoš,“ doplnil další z úspěšných závodníků HS Roman Fišnar z Jeseníků.

Mezinárodní závody horských služeb Dolomiti Rescue Race se konají každoročně na počest záchranářů, kteří zde zahynuli při záchranné akci. Soutěže se kromě našich dvou družstev zúčastnili reprezentanti horských služeb z Itálie, Slovinska, Chorvatska, Rumunska, Polska a Anglie. Více info: www.dolomitirescuerace.it

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí