+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Cena Statečné psí srdce putuje na Šumavu

Šumava, 5. října 2021 – Fenka Enigma psovoda Ondřeje Zemana ze šumavské Horské služby dnes získala ocenění Statečné psí srdce v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů.

Cena Statečné psí srdce putuje na Šumavu
Foto z dnešního předání cen

Anketu vyhlašují kynologičtí novináři Dušan Stuchlík a Marie Trauškeová a nezisková organizace ANIMAL EYE ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report, vyhlašovatelem ankety Zlatý záchranářský kříž. „Spolu s Enigmou jsme převzali cenu za záchranu ztracené ženy v zasněženém a mrazivém okolí šumavské Lenory. Když jí Enigma po delším hledání našla, paní byla v bezvědomí a silně podchlazená. Dá se říct, že jí má psí kamarádka zachránila život,“ komentoval ocenění Ondřej Zeman.

Enigma během pátrání, za které byla oceněna

Enigma je skvělá pomocnice a dokáže se orientovat ve složitém terénu ve dne i v noci. V každém ročním období absolvuje s dalšími psy Horské služby řadu cvičení při pátrání na rozlehlých plochách, stejně jako v lavinách. Za čtyři roky služby u HS Šumava nejednou uplatnila svoje vlohy a připravenost při pátrání. Enigma má složené zkoušky na vyhledávání v lavinách, a to doma i v zahraničí, a také zkoušky Ministerstva vnitra nezbytné pro pátrání na plochách v rámci Integrovaného záchranného systému. Dosud se podílela asi na 18 záchranných akcích.

Enigma a Ondřej Zeman

Dalšími oceněnými kategoriemi byly Záchranný čin neslužebních psů – laiků, Spící srdce (ocenění In memoriam) či Pomáhající srdce (ocenění dlouhodobě pomáhajícího psa). V posledně uvedené cenu psovi Artíkovi a jeho paní předal zástupce vedoucího kynologické brigády Horské služby Jan Hepnar. Cenu hlavního partnera pak získal pes Bred, jehož psovod praporčík Tomáš Procházka zahynul při útoku na afgánské základně.

Slavnostní předávání cen 11. ročníku tradiční záchranářské ankety Statečné psí srdce se uskutečnilo v úterý 5. října 2021 v sále Starého purkrabství na pražském Vyšehradě. Moderování se ujal sportovní komentátor Pavel Čapek. Vítězové jednotlivých kategorií Statečného psího srdce automaticky postupují do nominace Zlatého záchranářského kříže – prestižního ocenění, které v minulých letech oceněným předával prezident ČR.

 

Bližší informace: Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected], nebo Marie Trauškeová, e-mail: [email protected], mobil: (+420) 604 927 284

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí