+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Horská služba v plném nasazení pro zimní sezónu

Praha, 3. prosince 2021 – Přesto, že ve většině horských oblastí HS se provoz v lyžařských areálech teprve připravuje, Horská služba zahájila zimní sezónu 2021/2022 v plném nasazení.

Horská služba v plném nasazení pro zimní sezónu
Ilustrační foto

Zimní sezóna začíná pro členy Horské služby od 1. prosince a navazuje na ukončenou letní sezónu, která byla pro záchranáře i přes menší počet návštěvníků v horách stejně náročná, jako minulé. „Naši záchranáři v tomto období provedli 2823 zásahů, jednalo se především o úrazy spojené s jízdou na horském kole (rekordních 1108 zásahů) a pěší turistikou (669 zásahů). Opět došlo k  nárůstu oproti loňské letní sezóně, kdy jsme zasahovali v 2700 případech,“ uvedl René Mašín, ředitel/náčelník Horské služby ČR o.p.s.

V průběhu letní sezóny proběhla také každoroční obměna a doplnění dopravní a svozné techniky. Byl doplněn provozní, zdravotnický a vakuový materiál potřebný pro poskytování odborné první pomoci. „Finanční prostředky pro nákup potřebného vybavení a materiálu nám byly poskytnuty formou dotace z Ministerstva pro místní rozvoj a řadou krajů, ve kterých funguje HS. Pokračuje tak dobře nastavená spolupráce s poskytovateli dotací, kteří jsou si vědomy důležitosti naší práce,“ komentoval vedoucí Úřadu Horské služby Václav Bahník.

V zahájené zimní sezóně bude HS poskytovat služby v 56 vlastních stanicích a 21 služebnách HS. Ve všech oblastech jsou nasazeni jak profesionální stálí záchranáři zajišťující služby v pracovních dnech a zčásti víkendech, tak a dobrovolní členové HS pracující o víkendech. „K zajištění činnosti v zimní sezóně počítáme se 130 zaměstnanci a s více než 350 dobrovolnými členy HS. V podzimních měsících proběhlo u všech jejich pravidelné školení a cvičení“ upřesnil náčelník Mašín. Náplní letních školení byly zdravověda, ošetřování a transport zraněných, řešení hromadného neštěstí, dále vyproštění z nepřístupného terénu a evakuace z lanovky; doškolení pro používání techniky HS. Probíhala součinnostní cvičení s dalšími složkami IZS a s Armádou České republiky.

„Nevíme, jak bude vypadat sněhová nadílka na našich horách, ale doporučujeme všem uživatelům sjezdovek, aby dodržovali veškerá bezpečnostní pravidla“ upozornil René Mašín. „Nezapomínejte na Desatero FIS pro pohyb na sjezdových tratích, které všichni najdou na našich webových stránkách, ale také na vzájemnou ohleduplnost.“ dodal s tím, že doporučuje všem návštěvníkům našich hor uložit si naše krizové telefonní číslo +420 1210 do svého telefonu, kterým se návštěvníci hor dovolají přímo na dispečink příslušné oblasti Horské služby.

Se začátkem zimní sezony Horská služba připomíná i pro pohyb v horách nezbytnou aplikaci Záchranka. Od letošního léta je v ní k dispozici rozšířený modul Horské služby, ve kterém uživatelé najdou oficiální varování vydávaná horskou službou v dané oblasti, kompletní lavinovou předpověď a další užitečné informace. Další novinkou, která je velkým pomocníkem nejen pro uživatele, ale taky pro horské záchranáře, je elektronická kniha túr. Navazuje na klasické papírové knihy z horských chat a umožní uživatelům naplánovat si trasu výletu, konkrétní cíle, které chtějí zdolat a zadat předpokládanou časovou náročnost. Lze také zadat členy skupiny a kontakty na osoby blízké. V nastaveném čase aplikace vyzve uživatele, aby potvrdil, zda v pořádku dorazil do cíle. Pokud dá zpětnou vazbu o dosažení cíle, aplikace záznam o túře odstraní. V případě, že na výzvu nereaguje on, členové skupiny nebo jeho blízcí, dojde po určitém čase k automatickému kontaktování horské služby v dané oblasti. Věříme, že nové funkce jako možnost zjistit si kompletní lavinovou předpověď a výstrahy vydané horskou službou přímo v aplikaci přispějí ke zvýšení bezpečnosti pohybu v horském terénu, dodává Filip Maleňák, autor aplikace.

Bližší informace: Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí