+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Náročná resuscitace na hřebenech

Jizerské hory, 30. prosince 2021 – Pětasedmdesátiletý běžkař včera odpoledne zkolaboval při čekání u kiosku s občerstvením na Promenádní cestě přes hřebeny, následovala náročná resuscitace.

Náročná resuscitace na hřebenech
Foto ze včerejšího zásahu

Naštěstí stál ve frontě zároveň i lékař na běžkách a další lidé., kteří znali správné zásady při pokusu obnovit životní funkce. „Ti ihned začali s nepřímou masáží srdce a externím dýcháním, a pokud pán přežije, je to především zásluhou jejich přístupu,“ komentoval dění u kiosku Jan Semerádt, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Dodal, že hlídka HS pak byla ze stanice na Jizerce u pacienta během pěti minut i přesto, že Jizerskohorská magistrála byla doslova přeplněna dalšími milovníky bílé stopy.

Po příjezdu se horští záchranáři okamžitě seniora ujali a nasadili mu automatizovaný externí defibrilátor. „Ten nám stále radil pokračovat v resuscitaci a po nějaké době navrhl výboj. Ten ovšem nestačil, takže jsme pokračovali a poskytli pacientovi kyslík. Mezitím na místo dorazil i vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce,“ popsal záchranu běžkaře Jan Semerádt s tím, žekolega z Bedřichova za nimi vezl i lékaře sanitního vozu Rychlé lékařské pomoci.

Lékař posádky vrtulníku spolu s lékařem RLP a se členy HS dál pokračovali v resuscitaci. Když se pak pánovi podařilo obnovit základní životní funkce, naložili jej a vrtulník s pacientem okamžitě zamířil k dalšímu ošetření do liberecké nemocnice.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí