+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

HS strávila Silvestra zásahy

Krkonoše, 1. ledna 2022 – Především pády na zledovatělém povrchu, ale i řadu dalších zranění museli během posledního dne roku řešit krkonošští horští záchranáři, půlnoc pak strávili zásahem na Sněžce.

HS strávila Silvestra zásahy
Ilustrační foto

Po loňské covidové přestávce se návštěvníci vracejí v hojném počtu a silvestrovské veselí tak opět zaplnilo nejvyšší české pohoří. „S blížícím se koncem loňského roku Krkonošská horská střediska praskají ve švech. Naši členové ze všech stanic ošetřili během dne mnoho lehčích zranění. S blížícím se koncem roku se však četnost událostí s žádostí o pomoc valila jedna za druhou a během večera a noci potřebovala naši pomoc celá řada hostů našich hor,“ uvedl k silvestrovské službě Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Obecně se jednalo o úrazy v oblasti hlavy a také poranění dolních a horních končetin, po pádu na zledovatělém terénu.

Ani blížící se půlnoc však situaci v Krkonoších neuklidnila. Kolem jedenácté se na HS obrátila dvojice turistů s žádostí o pomoc. „Na hřebenech panovalo nevlídné počasí, mlha, a déšť i silný nárazový vítr tak vyčerpaly dvojici turistů natolik, že nebyla schopna sejít zpět na Pomezní boudy. Na vrchol Sněžky tedy vyrazila čtveřice záchranářů na terénní čtyřkolce a sněžném skútru,“ přiblížil výjezd Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše s tím, že turistům ještě před příjezdem záchranářů potřebný tepelný komfort a úkryt před nepřízní počasí ochotně zajistila obsluha lanové dráhy Sněžka.

Po příchodu členové HS ještě poskytli dvojici dlouhé nepromokavé pláštěnky a nesmeky. Krátce po půlnoci se vydala skupina turistů a záchranářů zpět na stanici Horské služby do Pece pod Sněžkou. „Vzhledem k nepříznivým sněhovým podmínkám, jsou cesty pokryté silnou vrstvou ledu a pohyb na nich je tak velice obtížný a nebezpečný. Proto doporučujeme všem návštěvníkům a turistům používat v těchto dnech „nesmeky“ ke snížení rizika pádu,“ varoval návštěvníky hor náčelník Jirsa s tím, že poslední zásah silvestrovské noci byl ukončen k třetí hodině ranní.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí