+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Mohutná pátrací akce v okolí Modravy

Šumava, 4. ledna 2022 – Členové Horské služby Šumava se psy a terénní technikou, policisté, členové Informační a strážní služby Národního parku i hasiči, ti všichni pátrali od včerejška po nezvěstném muži v okolí Modravy.

Mohutná pátrací akce v okolí Modravy
Foto z pátrací akce

Podle dostupných informací muž přijel 31. prosince kolem půl čtvrté odpoledne sám na Modravu, na parkovišti zamkl automobil a odešel do lesů. Jeho rodina zalarmovala Policii ČR 3. ledna s tím, že netuší, kde by mohl být. „Poslední údaj, který ale mohl být jen odrazem, jsme získali z mobilní sítě. Podle toho se naposled pohyboval na Modravské hoře, ale od té chvíle se nám jeho stopy ztratily,“ uvedl k okolnostem pátrání Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

HS se do akce dostala až včera k večeru a do pátrání se zapojilo spolu se členy ISS NP Šumava a policejní hlídkou patnáct horských záchranářů se dvěma vycvičenými psy. „Pán navštívil Šumavu před třemi měsíci a podle manželky se mu líbila lokalita u jednoho z křížků, nebo božích muk. Žena ovšem vůbec netušila, o kterou lokalitu se jedná,“ komentoval situaci Josef Tischler s tím, že část pátracího týmu prohledávala zmíněnou Modravskou horu a druhá si vytipovala všechna místa, která mohla přijít v úvahu.

Pozdě večer bylo pátrání ukončeno, a ráno se týmy sešli k brífinku na Modravě v sále, který jim dala obec k dispozici jako zázemí. Členů HS bylo už 21 a pátrače posílili také hasiči. „Znovu jsme prohledali lokality s křížky a snažili se v terénu během skutečně nevlídného počasí najít stopy. Problém byl v tom, že zatímco na Silvestra bylo kolem Modravy až 40 cm sněhu, nyní byl prakticky všude roztátý,“ popsal pátrání Josef Tischler.

Akce pak byla Policií ČR ukončena dnes před setměním jako neúspěšná. „Jsem přesvědčen, že jsme v rámci možností prohledali všechna eventuální místa, kde by mohl muž být. V dokonalé koordinaci všech složek IZS jsme se dostali až k Filipově Huti na jedné straně a na hraniční hřebeny na straně druhé,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že muž je dál veden jako pohřešovaný a nejsou známy důvody, proč by měl tímto způsobem odejít.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí