+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Německý záchranářský vrtulník transportoval z Klínovce muže s hlubokou řeznou ránou od hrany lyže

Krušné hory, 6. ledna 2022 – Včera krátce po obědě přistál německý záchranářský vrtulník v areálu lyžařského střediska na Klínovci, aby transportoval do nemocnice teenagera s hlubokou řeznou ránou od hrany lyže.

Německý záchranářský vrtulník transportoval z Klínovce muže s hlubokou řeznou ránou od hrany lyže
Foto ze včerejšího zásahu

O zranění se horští záchranáři dozvěděli od pracovníků místního skiareálu s tím, že na sjezdovce leží lyžař, který silně krvácí z nohy. Ze stanice Klínovec okamžitě vyrazili tři záchranáři na dvou skútrech. Na místě nehody našli třináctiletého mladíka. Ihned mu rozstříhali kalhoty a zjistili, že při pádu mu jeho vlastní lyže způsobila velmi hlubokou asi 15 centimetrů dlouhou řeznou ránu. Hrana lyže naštěstí minula tepnu, která v těch místech u třísla nohou prochází. Po rychlé diagnostice, kdy se záchranáři ujistili, že další zranění pád nezpůsobil, zastavili krvácení a zafixovali zraněného do vakuové matrace.

Dispečer Horské služby mezitím kontaktoval německý dispečink záchranné služby, který na místo vyslal jak sanitku, tak vrtulník. „Tento postup přeshraniční spolupráce máme dlouhodobě domluvený a velmi se nám osvědčil. V případě, že se jedná o německého občana, kontaktujeme německý dispečink pravidelně, protože dojezdová vzdálenost je většinou stejná, jako u české sanitky. Pro německé pacienty je velký benefit být transportovaný do německé nemocnice možná i proto, že zde odpadá případná jazyková bariéra,“ vysvětluje náčelník Horské služby z Krušných hor Miroslav Račko. I v tomto případě byla sanitka na místě do 15 minut a prakticky ve stejný čas přistával také vrtulník, který mladého Němce transportoval do německé nemocnice na operační sál.

Kontakty:

Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory

GSM:602 372 487

Radek Zeman, tiskový mluvčí HSČR

GSM: 606 630 593

e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí