+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Evakuace osob ze stojící lanovky

Jeseníky, 6. února 2022 – Sto třicet dva osob dnes odpoledne uvízlo na stojící lanové dráze v jesenickém Přemyslově, k jejich záchraně nastoupili členové Horské služby i Hasičského záchranného sboru.

Evakuace osob ze stojící lanovky
Foto z akce

Pomoc si zavolal jeden z lidí přímo ze sedačky lanovky na dispečink HS Jeseníky krátce před čtvrt na dvě. „Sestavili jsme ihned tým osmi lidí a vyrazili k nehodě. Bylo jasné, že mnoho osob budeme muset dolů spustit pomocí lanové techniky. Naštěstí se to netýkalo všech, kteří uvízli,“ popsal situaci na místě Roman Fišnar, zasahující člen Horské služby Jeseníky s tím, že dispečer zároveň požádal o pomoc i členy HZS ze Šumperka a dalších míst.

Devadesát pasažérů se podařilo obsluze lanové dráhy postupně dostat do bezpečí v nouzovém režimu, tedy samospádem. „Ostatních dvaačtyřicet jsme evakuovali my a hasiči. Počasí nám zrovna nepřálo, hustě sněží, ve vyšších partiích je ostrý vítr. Lidé byli promrzlí a vzhledem k delší době, kterou strávili na sedačkách, i vystrašení a s tělesnými potřebami,“ uvedl k evakuaci Roman Fišnar. Dodal, že se záchranáři postupně spouštěli od horního konce lanovky směrem dolů.

Část uvízlých pak na zem dostali lanovou technikou na zem záchranáři HS, část lezecké družstvo jesenických hasičů. „V perfektní koordinaci jsme byli docela rychlí a nikdo nebyl naštěstí zraněný. Pasažéři dokonce nebyli ani výrazně prochladlí, takže jsme nemuseli použít připravené zabezpečení pro jejich zahřátí,“ doplnil Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Celá záchranná akce skončila krátce před půl čtvrtou.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí