+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Vrtulník musel dvakrát do Jizerek

Jizerské hory, 14. února 2022 – Patnáctiletého chlapce po úrazu na sněžném skútru a seniora z Německa, který přečkal noc v závěji, včera a dnes zachraňovali členové HS Jizerské hory.

Vrtulník musel dvakrát do Jizerek
Foto ze včerejšího zásahu

Ke včerejší nehodě došlo kolem druhé hodiny odpoledne v lese nedaleko obce Stanový u Vysoké nad Jizerou. „Lesem jela skupinka na vypůjčených skútrech a jeden z nich měl nehodu a skončil s těžkými zraněními. Měli jsme u něj podezření na zlomeninu v lokti, ale především všeědčovalo závažnému vnitřnímu zranění s možností krvácení do dutiny břišní,“ uvedl k okolnostem výjezdu Jan Pacák, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Současně s horskými záchranáři dorazil k nehodě i vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce. Posádce se podařilo naštěstí dosednout na louku asi 100 metrů od nehody. „Ihned se k nám připojil lékař LZS a náš letecký záchranář, kterého vrtulník cestou nabral. Po ošetření jsme chlapce zafixovali do vakuové matrace a šetrně převezli k vrtulníku,“ doplnil Jan Pacák s tím, že následoval transport do nemocničního zařízení.

Podruhé musel letět vrtulník do hor dnes před polednem. Manželský pár se totiž vydal těsně pod vrcholem Smrku po cizích stopách mimo značenou turistickou stezku. „A bylo štěstí, že se tam vydali. Na konci stop našli ležícího bezvládného muže. Ihned zalarmovali nás i Zdravotnickou záchrannou službu. Máme za to, že právě oni tím rozhodnutím sejít z cesty a rychlou reakcí muži zachránili život,“ popsal náhodný nález Tomáš Prchal, další zasahující člen jizerskohorské HS.

Jak se ukázalo, pán na místě přečkal dokonce celou noc a byl velice silně prochladlý. Vrtulník však tentokrát kvůli velmi nevlídnému počasí musel přistát až v Lázních Libverda. „My jsme pánovi ihned po dojezdu poskytli tepelný komfort a spolu s nálezcem ho transportovali na saních za sněžným skútrem k vrtulníku,“ dodal k dnešnímu zásahu a šťastné náhodě Tomáš Prchal.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí