+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zraněný chlapec z Dánska

Šumava, 15. února 2022 – Devítiletý chlapec z Dánska včera dopoledne nezvládl při rychlé jízdě ve skiareálu Lipnoresort jízdu na zmrzlém sněhu, letěl pro něj vrtulník.

Zraněný chlapec z Dánska
Foto ze včerejšího zásahu

Podle původních informací si chlapec při nehodě na modré sjezdové trati pouze poranil předloktí. „Po příjezdu na místo jsem našel chlapce pod velkou boulí mimo trať. Vyšetřením na místě jsem ovšem zjistil, že se nejedná pouze o zranění předloktí, ale i o zlomeninu pažní kosti,“ uvedl k situaci na sjezdovce Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Po telefonické domluvě s dispečerkou ZZS a vzhledem k věku pacienta a povaze bolestivého zranění i možnosti vyslání vrtulníku Letecké záchranné služby přivolal záchranář na pomoc ihned dalšího kolegu. „Společně jsme provedli fixaci celé horní končetiny za pomoci několika dlah. Ve vakuové matraci a zabaleného proti chladu jsme pak devítiletého Bastiena za skútrem transportovali na heliport na vrcholu Kramolína,“ popsal zásah Petr Hladík.

Po setkání s posádkou LZS lékař a záchranář podali chlapci léky a po krátké přípravě  transportovali statečného Bastiena i s otcem na traumacentrum do Českých Budějovic. „Po odletu vrtulníku se naši členové ještě postarali o druhého sourozence a v areálu jej předali mamince. Za ochotnou pomoc děkujeme kolegům z areálu Lipnoresortu, celá akce proběhla i s jejich pomocí velmi rychle. Bastienovi přejeme brzké uzdravení a bezpečný návrat do Dánska,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí