+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní záchrana na samotě

Beskydy, 21. února 2022 – Osmdesátiletou seniorku na horské samotě Prelač u Horní Lomné včera večer museli naši záchranáři předat se silnými bolestmi v břiše a s urputným zvracením posádce vrtulníku.

Večerní záchrana na samotě
Foto ze včerejšího zásahu

dle všech příznaků měla žena závažné komplikace slinivky. „Měli jsme problém se k ní dostat, protože přístupové cesty jsou v současné době pokryty ledem. Po příjezdu a zjištění jejího zdravotního stavu jsme vše konzultovali s dispečinkem linky 155 Moravskoslezského kraje. Zdravotníci se rozhodli, že za těchto klimatických podmínek by byl pozemní transport do nemocnice příliš náročný,“ popsal situaci na samotě Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Další problém nastal při zajišťování bezpečného místa pro přistání vrtulníku Letecké záchranné služby z Ostravy. „Na jediné louce, kde mohla posádka dosednout, byli umístěni dva býčci. Museli jsme je proto postupně dostat mimo louku do ohrady. Pak jsme spolu se zdravotníky sanitky z Jablunkova paní šetrně přenesli k vrtulníku a ten s ní ihned zamířil k dalšímu ošetření do Třince,“ doplnil k večerní akci Marcel Svoboda.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016

Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí