+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Nejnáročnější týden v Krkonoších

Praha, Krkonoše, 21. února 2022 – Během uplynulého týdne vyjížděli horští záchranáři k největšímu počtu zásahů v této zimní sezóně, na kontě mají nakonec i úspěšnou resuscitaci.

Nejnáročnější týden v Krkonoších
Ilustrační foto

Všechna pohoří v Česku nyní podle slov členů HS praskají ve švech, lyžařské areály i běžecké tratě jsou plné především kvůli probíhajícím jarním prázdninám. „Ruku v ruce s tím se jako vždy i zvyšuje počet úrazů a dalších nehod. Od pondělního rána do neděle večer jsme tak v našem pohoří zasahovali v 269 případech. Takové množství výjezdů jsme od 1. prosince, kdy pro nás zimní sezóna začíná, neměli,“ komentoval dění na horách Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Jedním ze zásahů, které si členové HS mohou přidat ke sbírce těch, které zachránily život, je i ten páteční. „V Peci pod Sněžkou na sjezdové trati Hnědý vrch zkolaboval muž ve středních letech. Jakmile se k němu naši záchranáři dostali, ihned začali s pokusy obnovit pánovi životní funkce. Nasadili mu automatizovaný externí defibrilátor, který doporučili postupně několik výbojů,“ uvedl náčelník Jirsa.

Po celou dobu prováděli záchranáři nepřímou masáž srdce a poskytovali pacientovi kyslík. „Po posledním výboji se mu obnovila srdeční činnost. Pak jsme ho předali posádce vrtulníku Letecké záchranné služby z Hradce Králové a následoval jeho transport do Fakultní nemocnice v HK,“ doplnil Pavel Jirsa s tím, že pán je v současné době už v dobrém zdravotním stavu.

Foto ze zmíněného zásahu

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí