+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Vrtulník musel dvakrát do Jeseníků

Jeseníky, 25. února 2022 – Těžké úrazy lyžařek ve skiareálu Králičák ve Starém Městě a na Ovčárně včera zaměstnaly jesenické horské záchranáře, k nehodám letěly i vrtulníky.

Vrtulník musel dvakrát do Jeseníků
Foto ze včerejšího zásahu

Velmi problematický zásah čekal člena HS na Králičáku, kde se zranila dospělá žena. „I když ve střediscích musíme zatím sloužit prozatím pouze po jednom zaměstnanci. přesto kolega vše zvládl na jedničku. Paní vyjela ze sjezdovky, narazila do stromu a utrpěla závažná poranění hlavy a hrudníku,“ uvedl k situaci ve Starém Městě Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

S ošetřením a transportem pak našemu záchranáři pomohli přítomní lyžaři a obsluha skiareálu. „Velice jim za pomoc děkujeme, bez nich bychom vše zvládli jen s obtížemi. Stejně tak byla neocenitelná pomoc posádek sanitního vozu ZZS a vrtulníku Letecké záchranné služby z Olomouce,“ komentoval náčelník Kaller. Doplnil, že záchranář musel souběžně ošetřovat paní a volat dispečink ZZS s žádostí o posily a posléze je navigovat na místo (pro zajímavost, bylo to celkem 9 telefonátů). Pak následoval letecký transport do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Ke druhému úrazu došlo na lesní sjezdovce na Ovčárně. Náctiletá lyžařka také narazila do stromu, naštěstí měla helmu, takže utrpěla zřejmě otřes mozku. I zde následovala perfektně koordinovaná záchranná akce (viz video) s posádkou vrtulníku z Ostravy. Ten dívku poté transportoval k dalšímu ošetření do ostravské Fakultní nemocnice. „Zatímco slečnu na Ovčárně helma nepochybně zachránila od těžšího úrazu, paní pod Kralickým Sněžníkem mohla absence ochranných prvků naopak stát život,“ důrazně upozornil lyžaře Vítězslav Kaller.

Na adrese https://www.facebook.com/horskasluzba.cz/videos/934192517256098 najdete i video z výjezdu na Ovčárně.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí