Večerní pátrání po zmateném muži

Krkonoše, 5. března 2022 – Padesát horských záchranářů bylo včera večer nasazeno do pátrání po zcela zmateném a dezorientovaném muži ztracen mezi Lysou horou a boudou Szrenica.

Večerní pátrání po zmateném muži
Foto ze včerejší pátrací akce

Vše Horské službě nahlásil švagr pohřešovaného s tím, že dotyčný vyrazil kolem čtvrté z Lysé hory do Jilemnice. HS sdělí, že se jeho příbuznému dovolal, ovšem není mu rozumět a volaný není schopen říci, kde se nachází.

Podařilo se nám pánovi také dovolat na mobilní telefon, a skutečně není schopen komunikace a nereaguje ani na SMS přes portál aplikace Záchranka. Ihned jsme kontaktovali Polici ČR, a ta nám sdělila podle signálu jeho polohu v blízkosti pomníku Hanče,“ uvedl k pátrací akci Petr Růžička, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Během krátké doby se podařilo shromáždit na padesát členů HS a zapojit je do pátrací akce. Kolem půl deváté vyrazily první pátrací skupiny z okrsků HS Harrachov, Rokytnice, Benecko, Špindlerův Mlýn, postupně se prohledávají cesty od Lysé hory a Vosecké boudy směrem k Labské boudě a Pančavské louce.

„Ze signálu jsme dostávali stále stejnou polohu, ale pátrání úspěšné nebylo. Byli jsme ve stálém telefonické kontaktu s hledaným, ale vcelku zbytečně. Střídali se u něj podivně nálady a evidentně nebyl schopen orientace. Dovolal se dokonce na tísňové volání PČR a Zdravotnické záchranné služby, oba dispečinky stále potvrzovaly udanou polohu,“ popsal marné snahy o efektivní kontakt Petr Růžička.

Po 21. hodině vyrazily další skupiny HS ze Špindlerova Mlýna a Benecka. Pán se začíná trochu orientovat a myslí si, že je na Pančavské louce. Záchranáři se snažili, aby použil aplikaci Záchranka pro snadnější určení polohy, pán ale není schopen aplikaci zapnout a odeslat nouzové hlášení. Kolem tři čtvrti na deset se domníval, že slyší techniku Horské služby, skupiny dorazily k Labské boudě a směřují ke Čtyřem pánům, v ten samý čas dorazila rolba s dalšími pátrači a vydávají se od Čtyř pánů do různých směrů.

„Nakonec hledaný opravdu naše záchranáře zaslechl a viděl světla. Podařilo se ho lokalizovat a během stálého kontaktu po telefonu najít. Ve čtvrt na jedenáct ho záchranáři prochladlého zabalili do termóflie s převezli rolbou k Jilemnické boudě, kde byl v v dobrém zdravotním stavu předán posádce ZZS Jilemnice,“ doplnil k náročné pátrací akci Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]