+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana nezkušeného německého lezce

Krušné hory, 7. března 2022 – Při výletu do skal v okolí Tisé utrpěl německý turista zranění ramenního kloubu, zaklínil se do pískovcové prohlubně a členové HS a hasiči jej museli vyprostiti a spustit.

Záchrana nezkušeného německého lezce
Foto ze včerejšího zásahu

K nehodě došlo během vycházky německého páru do romantického prostředí zimních Tiských stěn včera odpoledne. „Pán nebyl vybaven na lezení po skalách, i přesto se pustil na jednom ze skalních útvarů do výstupu. Bez jištění, bez lan, jen tak. A přibližně ve výšce pěti metrů si způsobil zmíněné zranění,“ popsal okolnosti výjezdu Tomáš Černý, zasahující člen Horské služby ze stanice v Telnici.

Následovala záchranná akce v dokonalé koordinaci hned tří složek Integrovaného záchranného systému. První se na místo dostali členové Hasičského sboru, ti pak kontaktovali dispečink linky 155 a vzhledem k poloze zraněného i Horskou službu. „Turista byl totiž ještě ke všemu zaklíněný ve skalní prohlubni, takže jsme k jeho vyproštění museli použít lanovou techniku,“ uvedl Tomáš Černý.

Po šetrném vyproštění, ošetření a převozu na stanici HS pak záchranáři předali zraněného posádce vrtulníku z Ústí nad Labem, která jej pak transportovala do tamní nemocnice. „Tiské stěny jsou velice oblíbeným cílem pro horolezce a turisty, ovšem spíše v letním období. Zásahy v zimním období jsou zde velmi ojedinělé. Při tomto zásahu se ukázala kvalitní spolupráce v rámci složek IZS,“ komentoval včerejší záchranu Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Kontakty:

Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory

GSM:602 372 487

Radek Zeman, tiskový mluvčí HSČR

GSM: 606 630 593

e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí