+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Srdeční příhoda na Ondřejníku

Beskydy, 17. března 2022 – Staršího muže dnes kolem poledne postihla srdeční příhoda na vrcholu Skalka v masivu Ondřejníku, ve stabilizovaném stavu jej musel transportovat vrtulník.

Srdeční příhoda na Ondřejníku
Foto ze zásahu

Na místo vyrazila kromě záchranáře HS z Frýdlantu nad Ostravicí i posádka sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby. „Vzhledem k tomu, že na místě, kde čekal pacient, je ještě silná sněhová pokrývka, naložil jsem zdravotníky do našeho terénního automobilu. I tak jsme ale několik posledních stovek metrů museli dorazit s veškerým vybavením pěšky,“ uvedl k výjezdu Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Muž byl při vědomí, částečně komunikoval, ale stěžoval si na silné bolesti v hrudní oblasti a byl velmi zesláblý. „Ihned jsme jeho stav konzultovali s dispečinkem linky 155 Moravskoslezského kraje a ten k nám vyslal vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Vydal jsem se k našemu vozidlu pro transportní vak, vrtulník mne tam pak palubním jeřábem vzal na palubu a poté i s lékařem LZS vysadil stejným způsobem k pacientovi,“ popsal záchrannou akci Pavel Masopust.

Následovala v dokonalé souhře pozemních i leteckých zdravotníků a Horské služby stabilizace pacienta. „V relativně pozitivním stavu jej pak posádka vrtulníku vytáhla pomocí palubního jeřábu, přistála nedaleko, muže přeložila a zamířila s ním do Fakultní nemocnice v Ostravě. Náš záchranář pak naložil zbývající zdravotníky a odvezl je zpět k jejich sanitnímu vozu,“ doplnil k dnešní záchranné akci Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Kontakty:

Radan Jaškovský, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016

Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí