Úspěšná resuscitace na Klínovci

Krušné hory, 18. března 2022 – Staršího muže z Německa postihl včera kolaps na tzv. Dámské sjezdové dráze na Klínovci kolaps, následovala náročná, ale nakonec úspěšná resuscitace.

Úspěšná resuscitace na Klínovci

Svědci události ihned zavolali na tísňové číslo Horské služby 1210, takže ve velice krátké době vyrazila posádka HS z klínovecké stanice. „Zároveň s tím jsme dostali i výzvu z aplikace Záchranka. Po příjezdu jsme napojili pacienta na kyslík, nasadili automatizovaný externí defibrilátor a pokračovali v přítomnými lyžaři započatých pokusech obnovit pánvi srdeční činnost,“ uvedl k výjezdu Robert Vlasatý, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Přístroj doporučil postupně tři výboje, a po posledním byly již patrné známky obnovení životních funkcí. „Krátce poté dorazil sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby z Vejprt. Spolu s jeho posádkou jsme dál pokračovali asi 20 minut v resuscitaci. Poté si zdravotníci pacienta, který začal spontánně dýchat, převzali a „natočili“ mu EKG,“ doplnil Robert Vlasatý s tím, že záznam kázal pravidelnou srdeční činnost.

Vzhledem k povaze nehody a stavu pacienta pak dispečink ZZS vyslal na Klínovec i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. „Jeho posádka pak muže transportovala se zachovanými životními funkcemi do Fakultní nemocnice v Plzni. Podle našich dnešních informací je tam pacient stále hospitalizován, resuscitace byla úspěšná a přejeme pánovi brzké zotavení,“ komentoval zásah Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory

Na adrese https://web.microsoftstream.com/video/06e07d9a-f9a6-4394-bb27-ffff42357216 najdete video ze včerejšího zásahu.

Kontakty:

Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory