+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Tragická smrt lyžaře na Pláních

Krkonoše, 29. března 2022 – Ke srážce dvou lyžařů došlo včera na Červené sjezdové trati na Pláních nad Špindlerovým Mlýnem, jeden z nich byl zraněn tak těžce, že následkům nehody podlehl.

Tragická smrt lyžaře na Pláních
Ilustrační foto

Úraz nahlásil zaměstnanec skiareálu krátce po jedenácté dopoledne. Na místo nehody se vydali dva záchranáři sloužící na služebně na Pláních a zároveň vyrazili na místo dva kolegové ze stanice ve Špindlerově Mlýně. „Po příjezdu na místo jsme zjistili, že se u obou lyžařů jedná o vážná zranění a jeden z nich, muž polské národnosti, se nachází v bezvědomí a přítomný zaměstnanec areálu u něho provádí resuscitaci,“ uvedl k výjezdu Jan Král, zasahující člen Horské služby Krkonoše

Horští záchranáři ihned padesátiletému Polákovi nasadili automatizovaný externí defibrilátor a napojili ho na kyslík. „Vše jsme konzultovali s dispečinkem linky 155 Hradeckého kraje. Nadále jsme prováděli resuscitaci až do příletu vrtulníku liberecké Letecké záchranné služby. Lékař jeho posádky spolu s leteckým záchranářem byli pak vysazeni poblíž místa zásahu a okamžitě si pacienta převzali,“ doplnil Jan Král s tím, že po provedení nezbytných zásahů byl lékař LZS nakonec nucen konstatovat smrt.

Druhý, též padesátiletý, lyžař byl záchranáři zafixován krčním límcem a vakuovou matrací a poté transportován sanitou Rychlé zdravotnické pomoci do vrchlabské nemocnice s bolestí zad a krvácejícími poraněními v obličeji. „Zaznamenali jsme, že s úbytkem lyžařů na sjezdovkách začali lidé jezdit rychleji. Poslední dobou srážek lyžařů přibylo, naštěstí ne s takto fatálním koncem,“ komentoval nehodu Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše a varoval před nedodržováním pravidel FIS pro pohyb na sjezdovkách.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí