+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Mladý turista uvízl ve skalách

Jizerské hory, 23. dubna 2022 – Jedenadvacetiletý turista si chtěl dnes odpoledne zkrátit cestu z Krásné Máří do Hejnice v severní části Jizerských hor, zasahovali členové Horské služby i hasiči.

Mladý turista uvízl ve skalách
Foto ze zásahu s vyznačeným místem, kde turista čekal

Dispečer HS dostal výzvu deset minut po druhé od dispečinku Hasičského sboru s daty polohy. „S nimi jsme pak ještě domluvili, aby nám data poslali přes aplikaci Záchranka. Poté jsme získali přesné souřadnice místa, kde se nacházel. Uvízl pod Jeskynní věží u jeskyňky na skalních plotnách,“ popsal situaci turisty Jiří Car, dispečer a zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Dodal, že skály v těch místech jsou mokré a porostlé travou, po které by mohl mladík uklouznout a zřítit se.

Na místo se vydaly dvě skupinky horských záchranářů a lezecký tým Hasičů z Liberce. „Kolegové s hasiči postupovali zespoda, my jsme se naopak vydali horní cestou a u uvízlého jsme se pak sešli. Použili jsme lanovou techniku a turistu spustili asi patnáct metrů ze skalních plošin. Naštěstí na skalách nečekal na záchranu dlouho, takže byl v pořádku a tak mohl po spuštění pokračovat dál po svých,“ doplnil Jiří Car.

Jizerské hory jsou pro horolezce vyhlášené krásnými skalními útvary a lezeckými cestami. „Jen upozorňují, že srázy na severní straně hor a zvlášť údolí Štolpichu patří k nejhůře dostupným lokalitám pohoří. Turisté by se proto měli držet na značených stezkách“ upozornil návštěvníky David Savický, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí