Záchrana mladíka v Českém ráji

Jizerské hory, 9. července 2022 – Šestnáctiletého mladíka, který uvízl ve skalní průrvě v oblasti Malé skály u Besedic v Českém ráji, dnes zachraňovali letečtí a horští záchranáři i hasiči.

Záchrana mladíka v Českém ráji

K nehodě došlo v odpoledních hodinách a Horskou službu do akce povolal dispečink linky 155 Libereckého kraje. „Jako leteckého záchranáře mne naložila posádka vrtulníku Letecké záchranné služby. K nehodě došlo v hustě zalesněném a pískovcovými skalami pokrytém terénu. I proto jsme na místě spolu s lékařem LZS k průrvě slanili,“ uvedl k zásahu René Mašín, letecký záchranář HS Jizerské hory.

Již původní informace hovořily o chlapcově závažném zranění. Podle všeho si pádem do rozsedliny způsobil poranění pánevní kosti. „Na místo dorazili i členové místních hasičů. Poté, co lékař LZS podal hochovi tišící prostředky, jsme jej spolu pomocí lanové techniky z průrvy vyprostili. Následně si jej převzal lékař a po základním ošetření pacient putoval do nemocničního zařízení,“ doplnil René Mašín.

Vzhledem k náročným skalnatým lokalitám jsou záchranáři Horské služby často povoláváni k zásahům i mimo Jizerské hory. Umožňuje to nejen výcvik některých členů v roli leteckých záchranářů, ale také stálý trénink horolezeckých dovedností. V případě nouze se tak turisté mohou s muži s logem Horské služby setkat po celé oblasti Českého ráje.

Bližší informace: David Savický, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 628 972, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]