+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pády horolezců v Tiských stěnách

Krušné hory, 29. července 2022 – Během tohoto týdne došlo ke dvěma pádům horolezců v lezecké oblasti Ostrov, Tisá. V oběma případech šlo o podobná poranění, zasahoval i vrtulník.

Pády horolezců v Tiských stěnách
Ilustrační foto

Naštěstí, i když pády tomu v první chvíli nenasvědčovaly, nedošlo ke ztrátě vědomí a u obou horolezců záchranáři předpokládali poranění páteře. „První nehoda se stala na stěně Pastýř, lezec spadl asi 6 metrů, k pádu lezce došlo ještě před založením prvního postupového jištění. Současně s námi letěla k nehodě Letecká záchranná služba z Ústí nad Labem. Podle jejich lékaře si muž přivodil poranění obratlů bederní páteře,“ uvedl Martin Krejčí, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že členové LZS namísto slanili a pacienta pak vyzdvihl vrtulník v podvěsu.

Druhý pád se udál včera na stěně Informátor v Bürschických stěnách. Není jisté, zda k nehodě došlo z důvodu nevhodné manipulace s lanem. „Lezec spadl z výšky cca 10 metrů a opět k nám zamířil vrtulník LZS. I zde záchranář s lékařem na místo slanili a my jsme po ošetření a zafixování pacienta šetrně transportovali po zemi k čekajícímu stroji. Následoval převoz do nemocnice v Ústí,“ doplnil Jan Mach, druhý zasahující člen krušnohorské HS.

V těchto dnech dobré počasí přilákalo do Tiských stěn mnoho turistů a zkušených i méně trénovaných lezců. „Zraněným přejeme brzké uzdravení, ale přeci jen upozorním na fakt, že lezení po pískovcových skalách je specifické zejména z pohledu jištění. Méně zdatní lezci by se vždy měli pouštět do cest se zkušenějším kolegou,“ upozornil návštěvníky oblasti Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

V příloze posíláme fotografie z obou zásahů.

Kontakty:

Miroslav Račko, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory

GSM:602 372 487

Radek Zeman, tiskový mluvčí HSČR

GSM: 606 630 593

e-mail: [email protected]

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí