+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Resuscitace se šťastným koncem

Jeseníky, 16. září 2022 – Starší cyklista dnes krátce po obědě zkolaboval kousek pod střediskem Ovčárna, vzhledem k rychlé a perfektně zvládnuté resuscitaci se mu podařilo zachránit život.

Resuscitace se šťastným koncem
Ilustrační foto

Vše se odehrálo během cyklistického výletu tří přátel asi 800 metrů pod Ovčárnou. Muž se opozdil za kamarády ve stoupání, udělalo se mu špatně a na cestě zkolaboval. „Naštěstí šla kolem turistka se zdravotnickým vzděláním, zavolala ihned pomoc a začala s laickou resuscitací. I my jsme byli na místě velice rychle, a pacientovi okamžitě nasadili automatizovaný externí defibrilátor,“ uvedl k záchraně bezvládného cyklisty Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Přístroj vzápětí doporučil jeden výboj, muži se ale po něm životní funkce neobnovily. Horští záchranáři tedy pokračovali v resuscitaci do následného příjezdu vozu Zdravotnické záchranné služby s lékařem. Ten si pacienta převzal a po několika minutách se cyklistovi srdeční činnost obnovila. „Poté přilétl vrtulník, my jsme muže šetrně a ve stabilizovaném stavu dopravili na heliport a posádka Letecké záchranné služby s ním zamířila k dalšímu ošetření do ostravské nemocnice,“ doplnil Jiří Hejtmánek.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí