+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Úspěšná resuscitace v Jeseníkách

Jeseníky, 22. 10. října 2022 – Na cestě ke spodní nádrži Dlouhých strání dnes odpoledne zkolaboval starší muž, vrtulník k němu nemohl kvůli počasí vzlétnout, ale resuscitace byla nakonec úspěšná.

Úspěšná resuscitace v Jeseníkách
Ilustrační foto

Bezvládného muže nalezli před druhou hodinou odpolední náhodní kolemjdoucí a ihned kontaktovali dispečink linky 155 Olomouckého kraje. „Sami ihned začali s pokusy obnovit pánovi životní funkce. Když jsme v krátké době dorazili z naší stanice v Koutech nad Desnou, bezvědomého jsme si převzali a nasadili okamžitě automatizovaný externí defibrilátor,“ uvedl k záchraně návštěvníka pohoří Roman Fišnar, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Záchranáři zároveň pacientovi poskytli kyslík prostřednictvím tzv. ambuvaku.

Defibrilátor postupně doporučil tři výboje a mezi nimi se členové HS muži snažili obnovit oběh krve pomocí nepřímé masáže srdečního svalu. Jakmile se po třetím výboji srdeční činnost obnovila, pacienta zabezpečili a zahájili přípravu transportu. „Obvykle by následoval převoz vrtulníkem, ten ale vzhledem ke zde panující mlze a vůbec nevlídnému počasí dorazit nemohl,“ komentoval Miroslav Pospíšil, druhý zasahující člen HS Jeseníky s tím, že zbýval v tomto případě pouze transport pozemní.

Vše navíc komplikoval fakt, že muž byl silně promoklý a stejně na tom bylo během krátké chvilky i veškeré vybavení záchranářů. „Aby pacient neprochladl, museli jsme se postarat o jeho tepelný komfort. A ten jsme následně museli udržet až do příjezdu posádky sanitního vozu s lékařem,“ doplnil Roman Fišnar s tím, že pacient již v částečně stabilizovaném stavu byl poté neprodleně dopraven k dalšímu ošetření do nemocnice. Horská služba děkuje náhodným turistům, kteří se kvalitně chopili možnosti pomoci a začali s resuscitací.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí