+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Horská služba řeší první letošní úrazy na sněhu

Špindlerův Mlýn, 10. prosince 2022 - Počínaje sobotou 10. prosince 2022 se rozjely vleky a lanovky prakticky na všech horách v Česku a upraveny jsou první desítky kilometrů běžkařských tratí. V souvislosti se začátkem sezóny řeší Horská služba i první úrazy na sněhu. „Většina dnešních zásahů už byla na sněhu. Mimo úrazů na sjezdovkách jsme ještě těsně před zahájením lyžařské sezóny řešili v Krkonoších i několik evakuací z hřebenů hor,“ říká mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Horská služba řeší první letošní úrazy na sněhu
Ilustrační foto

Evakuace z hřebenů Krkonoš

Otevírání lyžařské sezony v největším krkonošském horském středisku ve Špindlerově Mlýně bylo sice naplánováno až na tento víkend, ale již ve čtvrtek a v pátek vždy navečer měli horští záchranáři napilno. Díky počasí, které za silného větru přineslo do Krkonoš na hřebeny sněhovou nadílku, se vrcholové partie staly pastí hned pro několik skupin turistů. „Horští záchranáři ve čtvrtek evakuovali z oblasti Labské boudy postupně polského a českého turistu a páteční večer měl pokračování v transportech třech dalších skupin. Dvou z oblasti Vrbatovy boudy /3+6 osob/ a transportu vyčerpaného otce s dětmi na horskou chatu v oblasti Klínových bud. Prosíme turisty, aby své túry dobře plánovali s ohledem na brzký příchod tmy, svoje fyzické schopnosti a náročnost pohybu v čerstvém sněhu,“ říká náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr.

Srážka snowboardistky s lyžařem

Jedním z prvních zásahů na sjezdovkách byla pomoc horských záchranářů u srážky 14leté snowboardistky a lyžaře na modré sjezdovce na Dolní Moravě. „Výzva nám přišla kolem 10 dopoledne z aplikace Záchranka. Zatímco lyžař byl po srážce jen lehce otřesen, snowboardistka měla zhmožděnou krční páteř a podezření na otřes mozku. Na místě jsme ji zběžně vyšetřili, nasadili krční límec a ve vakuové matraci transportovali za čtyřkolkou ze sjezdovky,“ popisuje zasahující záchranář Horské služby Miroslav Černý. Mezitím dorazila do střediska sanitka Zdravotnické záchranné služby z Červené Vody. Zraněnou ženu opět vyšetřila, poskytla základní medikaci a odvezla na další ošetření do nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Štěstí v neštěstí měl dnes další teenager, tentokrát kolem 14 hodiny na Pustevnách v Beskydech. Při klouzání po sjezdovce si tam způsobil krvácivé zranění v oblasti kolene. „My jsme v tu dobu zrovna absolvovali doškolení členské základny Beskydy. Záchranáři Horské služby na místě provedli základní ošetření a následně provedli spusť zraněného kluzkým strmým terénem. Pak ho transportovali terénním vozidlem k posádce Zdravotnické záchranné služby. Ta provedla další nezbytné ošetření a odvezla mladíka do nemocnice v Novém Jičíně,“ popisuje zasahující horský záchranář Dušan Zajíc. Doškolení záchranářů v Beskydech pak pokračovalo odpoledním programem, který záchranáři spojili s oslavami 70 let výročí založení Horské služby Beskydy. „Pokud lidé vyrážejí na hory, je potřeba si uvědomit, že na hřebenech leží nový sníh, cesty mohou být bez dostatečného vybavení a časové rezervy špatně průchozí a mráz bude klesat v nejbližších dnech až k minus deseti stupňům. Na místě je tedy opatrnost. Také při prvních dnech na sjezdovkách je potřeba rozhodně dbát vyšší obezřetnosti,“ apeluje na veřejnost mluvčí Horské služby a záchranář z Krkonoš Marek Fryš.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444, e-mail: [email protected] nebo Vítězslav Kaller, náčelník HS Jeseník tel.: 724 813 296 a Radan Jaškovský, náčelník HS Beskydy tel.: 724 813 296

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí