+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Horská služba vyhlásila v Jeseníkách 3. stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila na základě dnešního měření v rámci lavinové prevence 3. stupeň lavinového nebezpečí z pěti bodové škály. „Túry vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nutná je volba bezpečné trasy. Rozhodně doporučujeme všem návštěvníkům hor pohybovat se jen po vyznačených trasách,“ říká lavinový preventista z Jeseníků Jiří Hejtmánek.

Horská služba vyhlásila v Jeseníkách 3. stupeň lavinového nebezpečí
Měření v rámci lavinové prevence Horské služby

V Jeseníkách leží v nadmořské výšce 1300 metrů okolo 70 cm sněhu. Za posledních 48 hodin připadlo 25 cm nového prachového sněhu. Na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo více. Sníh napadl na promrzlý a tvrdý povrch. „Na hřebenech dnes panovalo převážně zatažené počasí s mírnou mlhou, středně silným větrem a teplotou kolem minus 8 stupňů,“ popisuje dnešní počasí v Jeseníkách Jiří Hejtmánek. Uvolnění laviny je při třetím stupni lavinového nebezpečí možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění velkých lavin. „Třetí stupeň lavinového nebezpečí představuje značné nebezpečí. Sněhové profily v Jeseníkách vykazují nízkou stabilitu, takže nedoporučujeme lidem vstupovat na svahy nad 30 stupňů sklonu a být celkově velmi opatrní. Žádný lavinový svah v Jeseníkách neprotíná značená turistická cesta, takže nejlépe se turisté vyvarují lavinovému nebezpečí tím, že se budou pohybovat skutečně pouze po značených cestách. Lavinové nebezpečí je zcela reálné a je třeba se mít na pozoru,“ uzavírá náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Video z lavinové prevence dne 3.2.2023 v Jeseníkách ke stažení  zde: https://www.uschovna.cz/zasilka/HKXZCX2L39UKD6Y8-YLR

Bližší informace: Vítězslav Kaller, +420 1210, [email protected] nebo tiskový servis Marek Fryš, 602 163 444, [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí