+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Horská služba resuscitovala muže na Dolní Moravě, zásah komplikovala sněhová bouře

Horští záchranáři v sobotu 4. února 2023 zasahovali při kolapsu 73letého Poláka v lokalitě chaty Slaměnka na Dolní Moravě. „Zásah komplikovala sněhová bouře, kvůli které nemohl přistát vrtulník. Muže jsme museli transportovat z hřebenu na kanadských saních. Na nich ležel pacient a na něm de facto seděl záchranář, který musel i za jízdy provádět srdeční masáž,“ popisuje složitost zásahu dispečer Horské služby Jakub Fabián.

Horská služba resuscitovala muže na Dolní Moravě, zásah komplikovala sněhová bouře
Ilustrační foto

Muže v bezvědomí bez srdeční akce a bez dýchání nahlásil dispečink ZZS Pardubického kraje Horské službě kolem 13. hodiny. Ten na místo zároveň ihned vyslal vrtulník LZS z Olomouce. K pacientovi vyrazili čtyři záchranáři Horské služby. Na místě už probíhala ve spolupráci s dispečinkem ZZS telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace (TANR) od duchapřítomných turistů. „Turistům stejně jako zaměstnancům areálu musíme poděkovat. Resuscitaci jsme si okamžitě převzali. Za pomocí Automatizovaného externího defibrilátoru, který doporučil jeden výboj a pokračující komplexní kardiopulmonální resuscitace se nám podařilo u muže obnovit krevní oběh i dýchání,“ popisu zásah na místě, který komplikovala vichřice a vířící sníh, lékař Horské služby Štěpán Malec. Mezitím do areálu Dolní Moravy dorazila posádka ZZS. Lékaře další hlídka HS převezla na hřeben a ten se okamžitě zapojil do záchranné akce s tím, že se bude chystat předání pacienta do vrtulníku. Počasí ovšem bylo natolik nepříznivé, že vrtulník nemohl přistát. Záchranáři se proto po společné konzultaci rozhodli muže dostat do vozu záchranky pod kopcem na kanadských saních připojených za sněžným skútrem. Pacient měl nasazenou kyslíkovou masku a jeden horský záchranář mu za jízdy prováděl srdeční masáž. „Jednalo se o velmi složitou situaci a velmi raritní záchranářský postup, ke kterému mu nás donutily klimatické podmínky. Provádět srdeční masáž na jedoucích kanadských saních je velmi obtížné,“ říká zasahující záchranář Filip Tomanec. Muž byl s obnovenými životními funkcemi předán zdravotnickým záchranářům v kritickém stavu. Ve voze ZZS zdravotníci pokračovali v záchranné činnosti, natočili muži EKG a prováděli další medikaci. Následoval jeho převoz do nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, +420 1210, [email protected], nebo tiskový servis HSCR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected].

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí