+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Extrémní počasí přineslo v Jeseníkách velmi složitý víkend pro záchranáře i turisty

Jeseníky, 7.2.2023 - Hned několik velmi komplikovaných zásahů absolvovala o víkendu 4.-5. února 2023 Horská služba Jeseníky. „Celkem šlo o čtyři mnohahodinové zásahy v terénu, kdy jsme museli zachraňovat turisty z těžko přístupného terénu s velkým množstvím sněhu, v polomech, při pocitové teplotě kolem minus 20 stupňů a jednou také v průběhu sněhové bouře,“ říká jeden ze zasahujících členů Horské služby Martin Chalupa.

Extrémní počasí přineslo v Jeseníkách velmi složitý víkend pro záchranáře i turisty
Ilustrační foto

První případ přišel jako žádost o spolupráci od Policie ČR v sobotu v 5:30 ráno. V oblasti Dolní Moravice odešla 20tiletá žena z Lovecké chaty s tím, že se chce dostat do vesnice. Venku v tu chvíli zuřila vichřice s hustým sněžením, pobyt v lese byl kvůli padajícím stromů a větvím nebezpečný a pocitová teplota byla kolem minus 20 stupňů. „Dívka ztratila orientaci, prochladla a pohyb v terénu ji vyčerpal. Kontaktovala proto Policii ČR s tím, že přesně neví, kde je a že potřebuje pomoci. Mimo policistů vyrazila do terénu i dvoučlenná hlídka horských záchranářů z Karlova pod Pradědem. Pátraní jim komplikovaly padající stromy a velmi husté sněžení,“ popisuje zasahující člen Horské služby Martin Chalupa. Dívka naštěstí narazila na silnici, kde se ji pak nalezli policisté a postarali se o její bezpečnost.

Pár hodin poté stále ještě dopoledne se na tísňovou linku Horské služby +420 1210 ozval muž, který bivakoval mezi Jelení studánkou a chatou Alfrédka. Při cestě zpět se chůzí v hlubokém sněhu vyčerpal natolik, že nebyl schopen pokračovat dál. Velmi dobře ale vyhodnotil situaci a zavolal si pomoc dřív, než by se dostal do ještě složitější situace. „Cesta k němu byla velmi komplikovaná, protože jsme museli řešit spousty popadaných stromů. Naštěstí na pána narazila skupina skialpinistů, kteří mu poskytli tepelný komfort a prošlapávali mu cestu, aby se tolik nepropadal do sněhu a celkově mu pomohli. Tím nám zkrátili cestu. Následně jsme se potkali a odvezli jsme ho na chatu Skřítek,“ říká zasahují člen HS Roman Zajíc.

V sobotu odpoledne se pak podobný zásah odehrál mezi Videlským sedlem a Švýcárnou. Dvojice skialpinistů neodhadla náročnost túry. Muži došly kvůli hlubokému sněhu síly. „Opět bychom chtěli pochválit turisty za dobré vyhodnocení situace. Nenechali ji dojít do extrému a zavolali si pomoc. Ze shora k nim vyrazila hlídka na skútru se saněmi, ze zdola autem po silnici. K muži jsme se nakonec museli dostat na lyžích se saněmi, protože na skútru už to nešlo. Společnými silami jsme ho pak transportovali na saních na parkoviště u Videlského sedla,“ popisuje člen HS Ondřej Škovránek. Díky rychlé reakci skialpinistů se podařilo dokončit zásah ještě za světla.

V sobotu pozdě večer pak ještě přišla žádost o pomoc u muže středního věku se zlomeným kotníkem v lokalitě Pásma Orlíku mezi Vrbnem pod Pradědem a Jeseníkem. Jde o velmi odlehlou část Jeseníků, takže na místo vyrazili celkem 4 záchranáři z Červenohorského sedla, 2 z Karlova a 3 z Ovčárny. „Vyrazili jsme zároveň z několika směrů, protože nebylo jasné, kudy se nám tam podaří vůbec dostat. Záchranáři museli tzv. po svých na skialpech s kanadskými saněmi za sebou. Když jsme muže našli, na místě jsme ho ošetřili a transportovali k vozu ZZS, který na nás čekal v lokalitě Bílého potoka. Tam mu zdravotničtí záchranáři poskytli další ošetření a odvezli do nemocnice. Zásah skončil až pozdě v noci,“ uzavírá náročnou sobotu dispečer Horské služby Jakub Fabián. Náčelník Horské služby Jeseníky apeluje na širokou veřejnost, aby věnovala pozornost varovným výstrahám meteorologů i horských záchranářů. „Bohužel ne všechny záchranné akce končí tak dobře, jako ty o uplynulém víkendu. V případě extrémního počasí je na místě, aby návštěvníci hor zvážili plánování túr. I když je pohyb na čerstvém vzduchu zdravý, někdy může být prospěšnější zůstat doma a nevystavovat ohrožení sebe a následně ani záchranáře,“ uzavírá náčelní Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Bližší informace: náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller, 724 813 296, [email protected] nebo tiskový servis HSČR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected].

 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí