+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Rušná noc v Beskydech, pátrání po turistovi a transport dvou místních do lékařské péče

Beskydy 9.2.2023 – Během noci na 7.února zasahovali beskydští záchranáři hned třikrát. Poprvé byli přivoláni k pátrání po turistovi v okolí hřebene Vsetínských Beskyd a pak následovaly ještě dva noční transporty místních obyvatel z horských samot do lékařské péče. „Byla to rušná noc, transporty místních jsou vzhledem k nedostupnosti terénu občasnou součástí naší práce, vždy spolupracujeme s posádkou sanitky ZZS, tam není co řešit a pátrání mělo naštěstí také dobrý konec,“ shodují se Roman Kalabus a Pavel Masopust z Horské služby Beskydy.

Rušná noc v Beskydech, pátrání po turistovi a transport dvou místních do lékařské péče
Ilustrační foto

V noci na úterý 7. února ve 3:34 hodin přijala Horská služba na Soláni volání na pevnou linku, kdy návštěvníci Velkých Karlovic oznámili, že jeden člen skupiny se před více než čtyřmi hodinami vydal autem na nákup do Rožnova pod Radhoštěm, dosud se nevrátil a nebere telefon. Dalšímu ze skupiny se v telefonu v Apple aplikaci zobrazovala poloha auta, zaslali ji tedy záchranářům a ti se podle ní vydali pohřešovaného hledat. „Prohledával jsem oblast hřebene Vsetínských Beskyd, kde hřebenovku upravuje pouze rolba. V té době už na cestě ležela vrstva hlubokého prachového sněhu. Hledání bylo bezvýsledné, a tak jsem zavolal na pomoc Policii ČR, kteří se mi vydali pomoct,“ popisuje náročnou situaci Roman Kalabus z Horské služby Beskydy. Policisté našli pohřešovaného na opačné straně hřebene směrem na Vsacký Cáb. "Navigace v autě zavedla muže mimo cestu a se svým vozem Škoda Superb zapadl v hlubokém sněhu. Bohužel měl vybitý telefon, takže si nemohl sám zavolat pomoc, byl ale naštěstí v dobré zdravotní kondici,“ komentuje průběh akce zasahující záchranář Roman Kalabus.

V zápětí po nalezení turisty se záchranáři vydali s kompletní technikou terénním autem, s vozíkem se čtyřkolkou a saněmi k horské usedlosti v blízkosti Pulčínských skal, kde měli nahlášenou prosbu o transport 73leté ženy, která v minulých dnech upadla na levé koleno. Večer se její zdravotní stav zhoršil, nebyla schopna pohybu a bylo nutné ji dopravit k lékařskému ošetření. "Terén k horské samotě je velmi náročný, sanitka se nedostala až na místo, nám se podařilo dostat téměř až k domu. Po prvotním ošetření jsme ženu s jejím synem transportovali k mému autu na kanadských saních s vakuovou matrací," popisuje Roman Kalabus. Pak už ji záchranáři transportovali k lépe dostupné pozemní komunikaci, kde už čekala posádka sanitky ZZS Vsetín a ženu převzala do další péče.

Do třetice zasahovala Horská služba nad ránem na horské samotě v obci Staré Hamry, kdy od ZZS přijala výzvu o součinnost s transportem místního obyvatele s náhle zhoršeným zdravotním stavem. „Vzhledem k nedostupnosti terénu, kdy se sanitka nemohla dostat přímo na místo, jsme se na samotu vydali my terénním autem. Dostali jsme se zhruba kilometr od místa určení, tam jsme se sešli se zdravotníky a zbytek jsme společně a se speciálními nosítky došli pěšky, popisuje zasahující záchranář Pavel Masopust. Zdravotníci postiženého akutně ošetřili a společnými silami ho donesli zpět do auta Horské služby a ta ho transportovala na místo odstavení sanitky ZZS. "Byla to poměrně náročná noc, naštěstí všechno dobře dopadlo. Jménem Horské služby prosím touto cestou všechny návštěvníky hor, dbejte na to, abyste měli nabitý mobil a nevydávejte se ukvapeně neznámým horským terénem. Ideální je mít v mobilu instalovanou aplikaci Záchranka, mnohé se tím v případě potíží usnadní. Mnohdy jde o minuty," uzavírá Roman Kalabus.

Bližší informace: Radan Jaškovský , +420 1210, [email protected], nebo tiskový servis HSCR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí