Rychlý zásah u dítěte v bezvědomí na Klínovci

Dnes ve 14 hodin přijala Horská služba na Klínovci v Krušných horách hlášení ze spodního stanoviště lanovky ve skiareálu o pádu pětiletého dítěte na hlavu a stavu v bezvědomí. „Jakmile se jedná o zranění hlavy a bezvědomí, navíc u dítěte, akce musí být vždy velmi rychlá, na místě jsme byli do dvou minut,“ popisuje přístup Jan Šimeček z Horské služby Krušné hory.

Rychlý zásah u dítěte v bezvědomí na Klínovci
Ze zásahu

Pětiletý německý chlapec si se skupinou dalších dětí pod dohledem jednoho z otců hrál nedaleko skiareálu. Ve víru hry chlapec nešťastně spadl na hlavu a upadl do bezvědomí. Horskou službu volali svědci z dolní stanice lanovky. Nejblíže byl horoslužebník na obhlídce Jan Šimeček: „Ihned jsem vyrazil na skútru na místo. Kolega ze stanice mi jel na pomoc se saněmi a další výbavou. Když jsem se blížil, slyšel jsem už raněného chlapce plakat, což je vždy dobré znamení, když je raněný už při vědomí.“ Otec raněného při příjezdu Horské služby už komunikoval s německou záchrannou službou. „Komunikaci jsem převzal a domluvil předávací bod na vrcholu Klínovce, kde mělo dojít k předání chlapce do zdravotnické péče. Němečtí kolegové zalarmovali vrtulník a celá akce měla rychlý spád,“ komentuje průběh Jan Šimeček. Na místě Horská služba chlapce ošetřila, nasadili krční límec, upevnila do vakuové matrace a transportovala na předávací bod na vrcholu Klínovce. Tam ho ošetřili lékaři z německé záchranné služby a po příletu vrtulníku byl chlapec ihned transportován do německé nemocnice. “Chtěl bych poděkovat za spolupráci jak všem kolegům záchranářům, tak zaměstnancům areálu, kteří nám hodně pomohli,” říká Jan Šimeček. Přestože část sjezdovek i ostatních ploch v lyžařských areálech je díky teplejšímu počasí měkká, na místech, která zůstávají ve stínu, je stále velmi tvrdý sníh. „Při pádech na hlavu mohou být právě taková místa velmi nebezpečná. Hory jsou díky prázdninám plné turistů. Touto cestou bych je chtěl požádat, aby pohybu jak na sjezdových tratích tak mimo ně věnovali zvýšenou pozornost,“ uzavírá náčelník Horské služby z Krušných hor Miroslav Račko.

Bližší informace: náčelník HS Krušné hory Bc. Miroslav Račko, +420 602 372 487, [email protected] nebo tiskový servis HSČR Marek Fryš, 602 163 444, [email protected].

-