+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Ohleduplnost a nepřeceňování schopností.

               To jsou, mimo kvalitního a dobře seřízeného vybavení, dva základní principy, které je třeba dodržovat při pohybu na sjezdových tratích. Pro všechny lyžaře by mělo být pochopitelně i závazné Desatero FIS pohybu na sjezdových tratích.

Ohleduplnost a nepřeceňování schopností.
Ilustrační foto

               Současné počasí, které se již nezadržitelně blíží k typickému jarnímu lyžování, má vliv na kvalitu povrchu sjezdových tratí. Ráno jsou sjezdovky ztvrdlé s velmi rychlým povrchem, v průběhu dne dojde k změknutí vlivem slunečních paprsků a v odpolednich hodinách dochází k ztvrdnutí rozbrázděné sněhové pokrývky. Každá z těchto situaci má svá rizika a je na lyžařích, aby dostatečně přizpůsobili rychlost a techniku jízdy s ohledem na bezpečnost sebe i ostatních.

               Bohužel, ne vždy se vše podaří a jedním z příkladů je včerejší zásah kolegů z Beskyd. Po poledni na svazích Opálené došlo ke srážce dvou lyžařů. Desetiletá dívka byla v rámci srážky odmrštěna mimo sjezdovou trať a narazila do zídky. Její mnohočetná poranění znamenala složitý zásah, který byl pro horské záchranáře ukončen předáním LZS s transportem do FN Ostrava.

               Obdobně složité zásahy se dnes odehrály v Krkonoších, kdy na ztvrdlém povrchu tři lyžaři, v průběhu jedné hodiny nezvládli jízdu a jejich dovolená pokračovala ošetřením Horskou službou a nedobrovolným transportem do nemocnice za pomoci LZS Libereckého a LZS Královéhradeckého kraje.

Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš GSM: 602 163 444 nebo e-mail[email protected],

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí